Rozhlas dopluje do unikátního kostela, kam lidé nesmějí. Nalaďte si speciální vysílání!

24. září 2019

Český rozhlas Brno nabídne posluchačům jedinečnou cestu do nepřístupného kostela na střední novomlýnské nádrži pod Pálavou. Páteční dopolední vysílání (od 10 do 12 hodin) bude unikát i z technického hlediska.

V pátek 27. září se naši redaktoři a jejich hosté ozvou přímo z kostela sv. Linharta na Kostelním ostrově. Nebude to náhoda. Letos je to 30 let od zprovoznění poslední z novomlýnských nádrží – té dolní – a 45 let od zahájení stavby přehradní soustavy.

Největší připomínkou toho, co zmizelo pod hladinou, je kromě zbytků lužních lesů právě kostel svatého Linharta. Poslední připomínka zaniklé obce Mušov.

Vstup jen na povolení

Kostel z 13. století patří k výjimečným památkám nejen proto, že má románské základy. A obec Pasohlávky, které patří, se snaží o jeho záchranu. I když naděje, že se na něj někdo skutečně legálně podívá, je teď malá. Leží totiž v centru ptačí rezervace, do které je teď vstup možný jen na speciální povolení. Část lidí se tam sice podívala „načerno“ v době, kdy byla nádrž zamrzlá, ale jinak riskují pokutu.

Aby Český rozhlas mohl zprostředkovat návštěvu kostela a jeho okolí, musel splnit přísné podmínky. O povolení musel požádat tři měsíce předem a s termínem vysílání se musel vejít mezi dobu hnízdění a houfování ptáků. Na ostrov je možná cesta jen na pramici, kterou nás tam i s nezbytnou technikou dopraví zaměstnanci Rybnikářství Pohořelice. A ani vysílání nešlo dopředu vyzkoušet, takže to bude velký experiment.

Výjimeční hosté přímo v kostele

Moderátorka Hana Ondryášová na ostrově bude mít od 10 do 12 hodin společnost, která má všechny podstatné informace. Bude tam starostka Pasohlávek Martina Dominová (nezávislá za stranu Moravané), ale také například ředitel Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Vácha. A pozvání přijali i specialisté na ochranu přírody a hlavně dva z těch, kteří budou z cesty mít slzy v očích – pamětníci starého Mušova Zdenka Zemánková a Václav Čermák.

Výstavba vodní nádrže Nové Mlýny v roce 1987

Nejen páteční vysílání

Tématu věnujeme i další části vysílání. Například ve středu budeme v pořadu Den na Moravě mluvit o přírodě v okolí Nových Mlýnů. A ve čtvrtek zase o sporu o výši hladiny střední Novomlýnské nádrže.

Ekologové zdůrazňují přírodní význam střední nádrže v místě bývalého soutoku Dyje, Svratky a Jihlavy. Je tam totiž hnízdiště několika chráněných druhů ptáků včetně orlů mořských, rybáků obecných či některých druhů hus. Rostou tam také chráněné rostliny, které při změně výšky hladiny mizí pod vodou.

Novomlýnské nádrže

  • Novomlýnské nádrže pod Pálavou jsou tři: horní (Mušovská) dokončená 1978, střední (Věstonická) napuštěná 1980 a dolní (Novomlýnská) dokončená 1989. Stavba celého vodního díla začala v roce 1974 a byla spojená s námitkami jak při stavbě, tak později, protože zatopila i unikátní lužní lesy.
  • Nádrže vznikly kvůli ochraně před záplavami a zavlažování. Horní a dolní teď slouží i pro rekreaci a rybolov, funguje tam i lodní doprava.
  • Při stavbě zanikla obec Mušov. Lidé ji vyklízeli postupně, velká část se přestěhovala do Pasohlávek. Mušovská pošta naposledy přijímala dopisy v létě 1978, jako sídlo přestal v úředních seznamech figurovat v roce 1980 a o pár let později zmizel celý, kromě kostela, pod hladinou.
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.