Rostou, rostou? Pravdy i mýty o houbách s mykologem Zdeňkem Peldou

24. září 2021

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Zdeněk Pelda

Přehrát celý seriál (5 z 5 dílů)

1. díl: Češi jako národ houbařů

2. díl: Co je jednohřibový les

3. díl: Odvážný experiment Františka Smotlachy

4. díl: Není hřib jako hřib

5. díl: Jak houby nejlépe uchovat na zimu

Jak přišla muchomůrka ke svému názvu, která houba chutná nejlépe, a který druh hřibu nám může přivodit halucinace. Nejen to se dozvíte v našem seriálu o houbách. S mykologem Zdeňkem Peldou si také připomeneme některé mýty, které je provázejí, a poradíme, jak houby správně zpracovat.

Najít, vyfotit, potěšit se, pochlubit se a vrátit zpátky do lesa. Češi jsou národem houbařů, a tak není divu, že se občas setkáváme s různými mýty, které se dědí z generace na generace. S některými nás seznámí kolegyně Iveta Kalátová, která vyrazila na houby do podještědských lesů se známým mykologem Zdeňkem Peldou.

Bučiny, borové, nebo smíšené lesy ukrývají houby všeho druhu, co ale v houbařské terminologií znamená jednohřibový les? To nám kolegyně Iveta Kalátová s mykologem Zdeňkem Peldou vysvětlí z lesů nad libereckými Karlinkami, kde se mimo jiné setkali s houbami, které připomínaly malé oranžové plamínky.

Velkým českým propagátorem houbaření byl František Smotlacha. O jeho odvážném experimentu ohledně ochutnávání hub a dobré houbařské intuici v našem seriálu také uslyšíte.

Pokud si nejste jisti při sběru hub svým úlovkem, je dobré se poradit s odborníkem, nejlépe se zkušeným mykologem. Na jedovaté houby, se kterými se v tomto období můžeme setkat, se Iveta Kalátová znalce hub Zdeňka Peldy zeptala.

A když už máme nasbíráno, můžeme si připravit různé tradiční houbové pochutiny, jako smaženici, houbové řízky, kyselo nebo kubu. Ale protože myslíme i na zimu, je dobré houby různým způsobem i zpracovat. Jedním z nich je i sušení. A jakou úlohu hraje při sušení hub mrazák? Poslechněte si v seriálu.

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.