Rostou, rostou? Pravdy i mýty o houbách s mykologem Zdeňkem Peldou
Jak přišla muchomůrka ke svému názvu, která houba chutná nejlépe, a který druh hřibu nám může přivodit halucinace. Nejen to se dozvíte v našem seriálu o houbách. S mykologem Zdeňkem Peldou si také připomeneme některé mýty, které je provázejí, a poradíme, jak houby správně zpracovat.
Najít, vyfotit, potěšit se, pochlubit se a vrátit zpátky do lesa. Češi jsou národem houbařů, a tak není divu, že se občas setkáváme s různými mýty, které se dědí z generace na generace. S některými nás seznámí kolegyně Iveta Kalátová, která vyrazila na houby do podještědských lesů se známým mykologem Zdeňkem Peldou.
Bučiny, borové, nebo smíšené lesy ukrývají houby všeho druhu, co ale v houbařské terminologií znamená jednohřibový les? To nám kolegyně Iveta Kalátová s mykologem Zdeňkem Peldou vysvětlí z lesů nad libereckými Karlinkami, kde se mimo jiné setkali s houbami, které připomínaly malé oranžové plamínky.
Velkým českým propagátorem houbaření byl František Smotlacha. O jeho odvážném experimentu ohledně ochutnávání hub a dobré houbařské intuici v našem seriálu také uslyšíte.
Pokud si nejste jisti při sběru hub svým úlovkem, je dobré se poradit s odborníkem, nejlépe se zkušeným mykologem. Na jedovaté houby, se kterými se v tomto období můžeme setkat, se Iveta Kalátová znalce hub Zdeňka Peldy zeptala.
A když už máme nasbíráno, můžeme si připravit různé tradiční houbové pochutiny, jako smaženici, houbové řízky, kyselo nebo kubu. Ale protože myslíme i na zimu, je dobré houby různým způsobem i zpracovat. Jedním z nich je i sušení. A jakou úlohu hraje při sušení hub mrazák? Poslechněte si v seriálu.
Související
-
Věděli jste, že existují profesionální sběrači hub?
Houbaříte? Věřím, že minimálně každý druhý odpoví ano. Vždyť houbaření je nejoblíbenějším koníčkem u nás. Sledujeme oblohu a dešťové mraky, noční teploty, denní tep...
-
Jak správně zmrazit houby? Nejdřív je poduste, aby „nezblátovatěly“
Lesy stále vydávají koše hub, ale je na čase myslet také zimní měsíce. Houby lze zamrazit, naložit nebo usušit. Základem je houby dobře očistit, zpracovat je co nej...
-
Z podzimních hub se dá uvařit ledacos, dokonce i víno
Ucho Jidášovo, pýchavka nebo václavky jsou výborné houby, které najdete v přírodě až do zámrazu. Což platí také o nejznámějších hřibovitých houbách, které patří mez...
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.