Rostliny mají na farmě budoucnosti celoročně ideální podmínky k růstu. Nahlédněte do ní s Apetýtem!

15. září 2023

Farma budoucnosti v Kalech na Tišnovsku dokáže díky vodě, ve které chová duhové pstruhy, znásobit sklizně zeleniny a bylinek a mít stabilní celoroční úrodu.

Jednatel firmy a environmentalista Michl Fojtík, manažer Karel Janoš, ředitelka Markéta Fojtíková i vedoucí oddělení výzkumu a vývoje Kateřina Patloková byli hosty speciálního vysílání přímo z místa, kde se provozuje nejudržitelnější metoda vertikálního zemědělství současnosti. Ročně na farmě vyprodukují 45 tun zeleniny a 50 tun ryb.

Moderátorka Jarka Vykoupilová s Michalem Fojtíkem

„Jsou tři oblasti parametrů, které definují kvalitu prostředí a růstu rostliny. My dosahujeme rychlejších přírůstku než konvenční zemědělci na poli. A to je z toho důvodu, že rostlina se nemusí vypořádávat třeba se zataženým dnem nebo bouřkou. Podmínky pro ten růst jsou nastaveny ideálně,“ vysvětluje Fojtík.

Jak funguje aquaponie a jak ji provozovat v domácích podmínkách? Kolik týdnů roste v ideálním prostředí salát a co jsou to slanomilné rostliny? Jak kvalita vody ovlivňuje růst ryb i rostlin? Poslechněte si Apetýt z moderního provozu, kde se kloubí ekologická, výzkumná a edukační činnost.

Spustit audio

Související