Roman Horký: K napsání písně Zachraňte koně mě inspirovala povídka o honácích

18. únor 2020

Roman Horký je zakladatel a frontman folkové skupiny Kamelot, která je na naší hudební scéně už od roku 1982. Xaverovi prozradil okolnosti, které stály za vznikem jejího největšího hitu. Zavzpomínal také na předčasně zesnulého spoluzakladatele skupiny Radka Michala „Bůčka“.

Největší hit skupiny Kamelot, píseň Zachraňte koně, vznikla v roce 1987 těsně před plzeňskou Portou. Kameloti, jako mladá začínající kapela, dostali tenkrát možnost nahrát před živým publikem v Kulturním domě Peklo jednu písničku. Tehdejší festivalový dramaturg vybral píseň Velká voda. „V té době jsem četl knihu Otakara Batličky Tábor ztracených, kde byla i povídka o honácích koní a pod jejím dojmem jsem napsal text písně Zachraňte koně. Těsně před natáčením jsem přišel do režie a texty vyměnil. Nemuselo to vyjít, ale vyšlo to,“ přibližuje zpěvák. „Píseň nakonec téměř zlidověla, je jednoduchá, ale má v sobě energii a nese poselství,“ dodává Horký.

Dnešní doba Horkému nevoní

Roman Horký je založením romantik, a možná i proto mu dnešní doba moc nevyhovuje. Doslova mu nevoní, jak sám říká: „Jsem vychován v jiných časech, na vodě, v kamarádství a pospolitosti. Myslím, že kvůli sociálním sítím a hlavně Facebooku vyvěrá spousta násilí a zla. A vůbec nerozumím dnešním dětem, které spolu komunikují hlavně přes telefon. Pro mě bylo vždycky nejzásadnější potkávat se s lidmi. Některé děti teď přestávají ve volném čase chodit ven, považují to spíše za trest. Naše rodina se snaží žít jinak. Máme čtyři děti, se kterými jezdíme na výlety, chodíme do lesa a navštěvujeme památky,“ říká Horký.

Vzpomínka na Bůčka

Spoluzakladatelem Kamelotu byl s Romanem Horkým zpěvák a kytarista Radek Michal, který měl přezdívku Bůček. Ten bohužel zemřel v roce 1995 v pouhých třiceti dvou letech. Xaver i Roman Horký na něj s úctou i humorem zavzpomínali: „Byl to tenor, který dokázal zazpívat i jako baryton. Rozsah měl čtyři a půl oktávy. Kdybychom většinu současných tenorů dali do pytle, tak Bůček by z pytle vyskočil a nesl by si ho v širou dál,“ řekl Horký. A Xaver ještě připomněl vtipnou historku, jak se Bůček snažil počátkem devadesátých let zbohatnout prodejem perníku. Jak to dopadlo, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio