Řidiči bylo lhostejné, co způsobí. Případ zběsilé jízdy v podchodu v Uherském Hradišti jde před Nejvyšší soud

27. červenec 2020 10:00

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana chtěl řidič Roman Šupa ujet za každou cenu, včetně zmaření lidského života.

Nejvyšší soud (NS) přezkoumá rozsudek nad Romanem Šupou, jenž si má odpykat 15 let ve vězení za pokus o několikanásobnou vraždu. V Uherském Hradišti najížděl autem na chodce a poté i na policisty.

Čtěte také

Dovolání podal jak odsouzený, tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jenž nesouhlasí s právní kvalifikací části skutku, zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Zemanovo dovolání je dostupné na webu státního zastupitelství.

Šupa se v Uherském Hradišti pod vlivem drog snažil ujet policistům. V autě měl varnu pervitinu. Vjel do podchodu pro pěší, kde se nacházeli čtyři lidé včetně dvouletého dítěte. Jednoho muže přejel. Později ještě najížděl na policisty, kteří na vůz stříleli a včas uskočili. Krátce poté muž havaroval.

Jízda v úzkém podchodu pro pěší byla podle Vrchního soudu v Olomouci pokusem o vraždu, zatímco pozdější atak na policisty jen násilím na úřední osobě. Zeman s tím nesouhlasí, podle dovolání řidič počítal s tím, že policisté mohou přijít o život.

"Obviněný totiž evidentně nejednal s vědomím, že se policisté budou schopni jím řízenému vozidlu bezpečně vyhnout. Jeho jednání naopak svědčí tomu, že mu bylo lhostejno, co komu na útěku před policií způsobí," stojí v dovolání. Podle Zemana chtěl řidič ujet za každou cenu, včetně zmaření lidského života.

Zeman žádá NS, aby kauzu vrátil k vrchnímu soudu. Šupa by teoreticky mohl dostat vyšší trest. Za pokus o vraždu na více osobách lze uložit až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Případ se stal předloni v červenci.

Šupa v Uherském Hradišti ujížděl hlídce až stokilometrovou rychlostí. Při jízdě podchodem zachytil čtyřiaosmdesátiletého muže a při couvání ho dvakrát přejel. Dalším dvěma ženám, z nichž jedna měla v náručí batole, se podařilo z podchodu utéct. Šupa později uváděl, že zákazu vjezdu si před podchodem nevšiml a uvnitř nikoho neviděl. Na policisty najížděl později v Ostrožské Lhotě.

zdroj: ČTK

Související