Řezbářova galerie v Jiříkově připomíná, že Jeseníkům vládne mocný Děd Praděd

29. červen 2016

Jiříkov na Rýmařovsku je střediskovou, ale přesto nevelkou obcí na náhorních plošinách Nízkého Jeseníku. Právě tam sídlí od devadesátých let minulého století unikátní Pradědova galerie U Halouzků, kterou vytvořil řezbář Jiří Halouzka, držitel několika desítek řezbářských rekordů.

Počátek galerie sahá do dětství Jiřího Halouzky, kterého tehdy dědeček vedl k práci se dřevem. Po revoluci přesídlil z rodné Horky nad Moravou do Jiříkova, zapadlé vesnice v horách a začal budovat zdejší galerii. V té době se také setkal s papežem Janem Pavlem II. a na jeho popud začal tvořit největší betlém na světě. Dnes už má přes 250 figur včetně zvířat v životní velikosti.

Galerie se jmenuje Pradědova a jedním z prvních děl, které zde vzniklo, byla kopie zničeného obrazu z někdejší kamenné rozhledny na Pradědu. Obraz Pradědova říše zmizel v ruinách rozhledny, která v roce 1959 spadla, a tak se Jiří Halouzka rozhodl dílo obnovit.

Snad i díky tomu pak začala vznikat Pradědova říše na statku a v jeho okolí. Vévodí mu největší socha „vládce Jeseníků“ Děda Praděda u nás, která je 10,4 metru vysoká a váží 15 tun.

Peklo pro zlobivé děti

Pod ním najdete sochy různých pohádkových bytostí, včetně draků, které má Jiříkov ve svém znaku. Jeden z nich dokonce chrlí i oheň. Pro zlobivé děti je zde připraveno peklo, a pokud by se čerti chtěli rozutéct po kraji, ohlídají je andělé, kteří naštěstí umí i létat.

Tento kolotoč je primárně určen pro dospělé, zejména seniory

Většina soch je návštěvníkům k dispozici nejen k prohlídce, ale také k omaku, a na některé se dokonce může poutník posadit a vyzkoušet, jaké to je sedět třeba na velbloudu. Proto je galerie vhodná i pro nevidomé návštěvníky a většina areálu je řešena tak, že se dá projet na vozíku.

Kromě soch a řezeb zde můžete obdivovat i živé tvory. Patří k nim například stádo daňků, pávi či chov výrů. V areálu je i malé arboretum a nově nechybí ani ekologická jezírka, postavená šetrným způsobem a zadržující dešťovou vodu.

Galerie, jejíž majitel je držitelem mnoha českých i světových rekordů a mnoha ocenění z celého světa, je otevřena 365 dní v roce. Většina areálu je zastřešena, takže si jej návštěvníci mohou projít i v horším počasí. A pokud mají štěstí, mohou spatřit i Jiřího Halouzku přímo při práci, což je skutečně nezapomenutelný pohled.

autor: kbz
Spustit audio