Reveňový koláč se sněhem
Manželé Helena a Milan Lučanovi z Přerova poslali do našeho studia spoustu zajímavých receptů. Hned v několika hraje hlavní roli právě rebarbora. Nezapomeňte ji letos včas sklidit, moučníky z ní připravené nemají chybu!
Budete potřebovat:
1 kg reveně
200 g hladké mouky
100 g másla
120 g krystalového cukru
špetka soli
2 vejce
50 g strouhaných mandlí
50 g piškotových drobků
¼ lžičky skořice
70 g moučkového cukru
Postup:
1. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba 3 cm dlouhé kousky.
2. Skořici smícháme se 70 g krystalového cukru a dáme stranou.
3. Zbytek krystalu smícháme s moukou, solí a společně s máslem a žloutky vypracujeme těsto.
4. Uložíme na hodinu do lednice a poté vyválíme a rozprostřeme do koláčové formy, tak aby těsto přesahovalo i do okrajů.
5. Mandle nasucho opražíme a smícháme s umletými piškoty.
6. Směsí posypeme těsto.
7. Rozložíme na něj rebarboru a posypeme cukrem se skořicí.
8. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
9. Z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháváme prosátý moučkový cukr.
10. Sněhem uděláme přes koláč mřížku a pečeme dalších 10 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.