Regionální kola verbuňku na Uherskobrodsku a Uherskohradišťsku

8. červen 2021

Jan Káčer představí regionální kola ve verbuňku na Uherskobrodsku a Uherskohradišťsku, která předcházejí ústřednímu kolu Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku ve Strážnici.

Dnešní pořad Na pěknú notečku se bude celý točit kolem verbuňku. Individuálním mužském skočném tanci, který má tradici na celém Slovácku.

Je tancem improvizovaným a zvláštního rázu, kdy každý z tanečníků tančí sám za sebe jako výraz své regionální a místní příslušnosti, svého tanečního umění a povahy. Jeho nedílnou součástí je i zpěv. Taneční části jsou pomalé i rychlé. Tanec se skládá z cifer, drobných kroků, které si tanečník různě volí podle své chuti, nálady, upitého vína nebo prostoru. Prokládá je i podřepy, výskoky, otáčkami.

Hudební doprovod v pořadu zajistí cimbálové muziky Dolina ze Starého Města, Hradišťan, Mladí Burčáci z Míkovic, CM Jaroslava Pavlíka z Bojkovic, CM Olšava z Uherského Brodu a CM Ohnica s mužským sborem Staroměští mládenci.

autor: Jan Káčer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.