Raw čokoládový koláč

V Apetýtu pro vás máme čokoládovou dobrotu. Tentokrát jsme vybírali z takzvaných RAW receptů. Tedy z receptů na pokrmy, které neprochází tepelnou úpravou.

Jednou z ingrediencí je avokádo – surovina, která se i u nás stala velmi oblíbenou. V kuchyni se dá využít různě, naslano i nasladko. My ho použijeme na raw čokoládový koláč.

Co potřebujete?

na korpus:

  • 1,5 hrnku rozmixovaných mandlí či jiných oříšků
  • 1,5 hrnku datlí

na krémovou náplň:

  • 1 avokádo
  • 2 banány
  • 5 lžic medu (nebo agavé, javorového sirupu či jiného sladidla)
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 8-10 datlí
  • čokoládu na ozdobu

Postup:

  1. Na korpus rozmixujeme mandle či oříšky a datle.
  2. Vznikne lepivější těsto, které natlačíme do dortové formy.
  3. Necháme odležet v lednici.
  4. Na přípravu náplně rozmixujeme všechny ingredience kromě datlí a čokolády.
  5. Poté vytáhneme korpus z lednice a poklademe na něj datle. Následně na korpus vylijeme připravenou náplň.
  6. Necháme přes noc ztuhnout v lednici a před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

Související

  • Strouhaný kakaový koláč

    V pátečním Apetýtu pro vás máme sladkou tečku za celým pracovním týdnem. Důležitou ingrediencí bude tentokrát kakao.

  • Šlehačková bublanina

    Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.