Pstruzi v aspiku s křenovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
2 pstruzi o hmotnosti cca 300 g
1/8 l bílého suchého vína
1 citrón
1 sáček instantní želatiny
5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření
sůl
Na omáčku:
50 g strouhaného křenu
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva
špetka cukru
sůl
Postup:
Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy a necháme je v tekutině 10 –15 minut stát. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podáváme s křenovou omáčkou.
Příprava omáčky: Smetanu rozšleháme, ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.
Příloha: chléb, pečivo
Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně tuhnutí želatiny)
2 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.