Psi příchod nového roku neslaví, chraňte je před nadměrným hlukem

28. prosinec 2023

Silvestrovské oslavy se vším svým ruchem a hlukem nejsou nic pro zvířata. Zejména pokud máte bázlivého psa, postarejte se, aby k němu randál doléhal co nejméně, shodují se kynolog a veterinář.

Petardy a rachejtle, v některých městech a obcích i ozvučené novoroční ohňostroje, řadu psů děsí. Stává se to hlavně u senzitivních menších plemen, ale také velký pes může mít s rázovými zvuky problém, pokud na ně není zvyklý.

„Psa, kterého máte venku v kotci, vezměte na ono kritické období dovnitř a buďte s ním, přímý kontakt s psovodem je pro něj nejlepší. Přesněji řiďte se potřebami svého psa. Některý chce být sám někde pod postelí nebo v temném koutě. Pak stačí jenom u něj sedět a třeba ho slovně uklidňovat, pohladit ho, dát mu pamlsek, když bude chtít,“ radí Roman Končel z kynologického klubu Psohlavec v České Kubici na Domažlicku.

K oslavě Nového roku patří i zábavní pyrotechnika

Ke zklidnění citlivého psa nemusí vaše přítomnost stačit a budete si muset vypomoci veterinárními přípravky. „Existují přírodní prostředky ve formě tablet nebo pipety za krk, které jsou účinné a psa nijak nezatěžují. Většinou jsou na bylinné bázi. Hodí se v případech, že nevíme, kdy se nějaký ten dělbuch ozve. Co se týká silvestrovského rachejtlového běsnění, pro zvíře, které to špatně snáší, bych doporučoval už něco razantnějšího, skutečně lék na uklidnění,“ radí plzeňský veterinář Miroslav Svatoš a připomíná, že medikaci na předpis pro psa je vždy nutné včas konzultovat s veterinářem.

Psa můžete na hluk navyknout

Do budoucna se můžete pokusit psa vytrénovat, aby se rámusu neděsil. Musíte ale být trpěliví a na pejska nespěchat.

„Nejdřív na něj nechte působit hluk z dálky, spíš podvědomě. A pakliže chcete, aby různé zvuky přijímal, musíte s ním chodit do ruchu, například do města. Chválit ho. Jakmile projeví nějaký problém s hlukem, měli byste to přejít. Nelitovat ho, jaký je chudáček, protože to vycítí a příště bude mít problém ještě větší,“ zdůrazňuje kynolog.

Spustit audio