Prvních 500 uprchlíků našlo dočasné ubytování v Brně. Pomoc nabízí další města i obce

Na jihu Moravy se zabydlují první uprchlíci z Ukrajiny. Brno ve spolupráci s charitou, dobrovolníky a Centrem pro cizince ubytovalo asi 500 lidí. Pomoc nabízí i další obce a města na jihu Moravy.

Z Ukrajiny už podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uteklo asi 368 tisíc lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN v neděli odhadl, že pravděpodobně se v Česku pohybuje asi dva tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Brno aktuálně nabízí zhruba 500 volných lůžek, z toho 100 jich je v židenických kasárnách. S nabídkou pomoci přichází i samotní obyvatelé, penziony nebo hotely.

Dalších 250 uprchlíků může najít dočasné útočiště v hotelu Myslivna v Brně-Kohoutovicích. Firma Topestates coby vlastník areálu má jednat s městem o konkrétní dohodě. Společnost budovu pravděpodobně zapůjčí jen za náklady na nutné energie. Jedná se i o využití tamní restaurace, takže by lidé nemuseli kvůli jídlu cestovat po městě.

První uprchlíky už ubytovala na vysokoškolských kolejích také Masarykova univerzita, jsou mezi nimi i děti. S jejich hlídáním nebo doučováním pomohou studenti školy. Výuku přislíbilo zajistit deset základních a mateřských škol v Brně.

Jazyková bariéra

Do pomoci se zapojují desítky dobrovolníků, kteří umí ukrajinsky nebo alespoň rusky. Brno už avizovalo, že je eventuálně připraveno vytvořit i samostatné třídy pro ukrajinské děti, lze využít také dětské skupiny. 

V případě potřeby pošle dopravní podnik na polsko nebo slovensko-ukrajinské hranice 10 autobusů, které by prchající rodiny vyzvedly a odvezly do Brna. Zároveň podnik nabízí asi 70 lůžek a také 50 volných pracovních pozic.

S jednáním s úřady pomůže například Centrum pro cizince JMK, ministerstvo vnitra pro tyto účely zřídilo i speciální infolinku.

Pokud občanům Ukrajiny končí pobyt, nemusí se bát restrikcí. V rámci zjednodušené procedury mohou zažádat o speciální typ víz a zůstat v republice. Nově příchozí mohou přijet pouze na cestovní pas, o speciální dlouhodobé vízum požádají až tady. Přicestovat a pobývat v Česku je možné po dobu 90 dnů jen s biometrickým pasem.

Psi, kočky a fretky, které si do České republiky Ukrajinci na útěku před válkou přivezou, nebudou pro vstup do země potřebovat mikročip nebo tetování, veterinární označení potvrzené tamním úředním veterinárním lékařem ani sérologické vyšetření na protilátky proti vzteklině. Nutná bude desetidenní karanténa a do 72 hodin prohlídka soukromého veterináře pro vyloučení vztekliny. O úpravě podmínek informovala Státní veterinární správa.

Ostatní obce a města na jihu Moravy pořádají sbírky humanitární pomoci, případně zajišťují ubytování. Takto už pomohla například Břeclav nebo Kuřim. Co se týče té materiální pomoci, stále jsou potřeba deky, spacáky, svítilny, dětské pleny ale také obvazy, léky proti bolesti nebo powerbanky.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související