První máj v Brně nebude patřit jen oslavám práce a lásky

Brno letos možná čeká horký 1. máj. Časně odpoledne mají městem pochodovat extrémisté. V centru bude i řada dalších akcí. Kvůli obavám o bezpečnost v ulicích jsou v pohotovosti tisíce policistů. Dlouhou řadu opatření zavedl také brněnský magistrát, v některých místech se například nebude moci přechodně vůbec parkovat.

„Po dobu pohybu většího počtu lidí v té které ulici bude na chvíli vyloučena doprava včetně hromadné,“ upozornil tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký, „město udělalo pro zajištění bezpečnosti vše, co mělo ve své moci.“ Přesto Loutocký lidem doporučuje, aby se v neděli centru Brna raději vyhnuli, pokud mohou.

Už několik dní brněnští policisté podrobně monitorují místa, kudy mají vést nedělní ohlášené pochody radikálů. Potřebují totiž v případě nutnosti provést potřebná protiopatření. Týká se to například užších prostor, kde by mohlo dojít ke kumulaci davu, nebo míst, kde by mohlo dojít ke střetům a potyčkám s odpůrci akce. „Velkou pozornost je třeba věnovat také místům, kde se opravují komunikace nebo probíhá jiná stavební činnost a nezabezpečený materiál by mohl posloužit jako zbraně,“ vysvětluje velitel akce Miloslav Machát.

Policisté oznamují novinářům, jak chtějí v neděli udržet v brněnských ulicích klid

Nedělnímu pochodu extrémistů v Brně se chystá zamezit iniciativa „Brno blokuje". Ta vyzývá veřejnost, aby spolu s nimi průvod v ulici Cejl nenásilně zablokovala. Podle mluvčí aktivistů Ireny Košíčkové jsou někteří jeho účastníci propojeni s neonacistickým hnutím, a proto je třeba jim v plánovaném pochodu zabránit: „V poslední době těch neonacistických pochodů v České republice přibývá a podle nás je potřeba jednoznačně ukázat, že s takovými snahami rozvíjet nenávist a rasismus nesouhlasíme.“

autoři: hol , Vladan Dokoupil , Zuzana Plíšková
Spustit audio