Pro zábavu jsou lepší kratší lyže, na celodenní ježdění ale delší

18. prosinec 2017

Než si vyberete a koupíte lyže, je dobré, aby si každý odpověděl na pár otázek. Zjistíte, jaký jste typ lyžaře, a tím pádem i jaké lyže jsou pro vás vhodné.

Dříve se běžně používaly dlouhé lyže, někdy i přes dva metry, začal své povídání v rozhlasové poradně prodejce zimního vybavení a servisman Pavel Jánský. „Pak přišla carvingová revoluce a z dlouhých lyží byly najednou krátké. Dnes už to ale také neplatí, výkonnější lyžaři přišli na to, že na delších lyžích mají větší stabilitu, lépe se jim zatáčí,“ dodal.

Pokud jste začátečník, měli byste mít lyži, která není náročná na techniku. „Na trhu jsou tzv. speciály, lyže v délce jeden metr až metr dvacet. Jsou to lyže na zábavu, vyblbnutí,“ říká host. Takové lyže ale nejsou vhodné na celodenní lyžování.

Dále je třeba si uvědomit, kde budeme lyžovat. Pokud na upravených sjezdovkách, je vhodná lyže slalomka nebo obřačka. Pro celodenní pohodlné lyžování je vhodné zaměřit se na lyže, které mají větší plochu a lépe zvládají nerovnosti. Pokud dáváte přednost jízdě v terénu, potom volte lyže delší. Jsou klidnější a mají větší plochu.

Lyže z bazaru

Kdo má dvě děti a víc, tomu se vyplatí koupit nový kus. Jedno po druhém je pak může dědit. V ostatních případech není od věci zajít do bazaru, kde koupíme lyže levněji. „Většina bazarů má lyže už po servisu, takže by to neměl být problém,“ zmiňuje Jánský. Ale je dobré podívat se před koupí na skluznici a hrany. Skluznice by neměla být poškozená a hrana nesmí být rezavá.

Spustit audio