Pro Albánii jsem prostě zahořel. Jezdím tam třikrát až čtyřikrát ročně, říká Vladimír Přikryl

10. březen 2024

Kafe a rakije. Žádný spěch ani v obchodním jednání. Nádherné hory. Chaotická doprava. Charismatické pevnosti. Pláže a bunkry, ze kterých jsou někdy ruiny, ale někdy také sklípky nebo kavárny. Tak charakterizuje svou nejoblíbenější zemi Vladimír Přikryl.

Vladimír Přikryl

Vladimír Přikryl cestoval s partou kamarádů po Balkáně s batohem. Učarovaly mu albánské hory a tamější pohostinnost. Dnes o sobě říká, že je introvert, ale jen dokud nedojde na Albánii, protože tohle téma ho zaručeně rozpovídá: „Pro Albánii jsem prostě zahořel.“ 

Proč mají Albánci rádi Čechy? 

Do země se začal vracet, posléze i s rodinou a dětmi, dnes dokonce s místními lidmi obchoduje a dováží tamější produkty. Informací o Albánii ale bylo na přelomu tisíciletí málo a pověst země nebyla valná. „V jednom průvodci jsem se dočetl, že Albánci mají rádi Čechy. A to prý proto, že v Tiraně jezdí české tramvaje. Místní se na mě ale koukali dost divně, když jsem to poprvé zmínil. V Tiraně totiž nejezdí žádné tramvaje,“ směje se Vladimír Přikryl. 

K moři jeďte v září a objevujte Korçë

„K moři jezdím nejraději po sezoně, například na konci září. Teploty jsou velmi příjemné, Albánci už jsou vyklidnění, protože je po sezoně, stresy opadly a peněženky jsou nadité,“ usmívá se Vladimír Přikryl. Doporučuje malebnější pláže na jihu země s tím, že dlouhé písečné pláže na severu jsou ale například vhodnější pro rodiny s menšími dětmi. „Albánie je pořád levnější než třeba Chorvatsko, ale rozdíl už není tak propastný,“ upozorňuje host cestovatelského podcastu Radia Wave. „A například benzín umí být v Albánii dost drahý.“

Za dosud ještě ne zcela objevený klenot podobný UNESCO sídlům, jako je Berat a Gjirokastër, považuje Vladimír Přikryl severoalbánský Skadar a Korçë s krásným starým bazarem a místním pivovarem, které leží naopak na jihu země.

Jak se obchoduje s místními? Proč se pije kafe a rakije dohromady? Co dělá Tiranu Tiranou? Jaké oblasti dává Vladimír Přikryl přednost před hojně navštěvovanými horami Prokletije? Poslechněte si kompletní cestovatelský podcast Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka