„Přírodě se nedá nic nadiktovat, o to větší radost mám z úlovku,“ říká kameraman Lukáš Pich

24. červen 2019

Kameraman a milovník přírody – to je Lukáš Pich, nadšený mladý muž, který na Brněnsku pořizuje nádherné a detailní záběry zvířat.

„Pokud bych se měl vrátit úplně ke kořenům, tak to začalo v mých třech letech, kdy jsem někoho z rodiny tahal za ruku ke květinovému záhonu na zahradě, aby se se mnou šel dívat na čmeláky. Od té doby jsem potom koukal, co kde leze a lítá a četl knížky o ptácích,“ říká na úvod Lukáš Pich, jak se vlastně k natáčení přírody dostal.

Při natáčení plachých zvířat musí být Lukáš Pich výborně maskován

Vzhledem k tomu, že Lukáš Pich vystudoval překladatelství, stojí za jeho prací především vášeň a nadšení amatéra. Donedávna pro něj zachycování přírody byla jen zábava, pak ho ale oslovila Česká televize, jestli pro ni nechce natáčet záběry pro seriál Krajinou domova. Rok a půl se potom věnoval pouze tomu, co ho bavilo. „Když naše spolupráce skončila, už se mi nechtělo vracet zpátky do kanceláře, tak jsem přemýšlel, jestli by se tím nedalo uživit – a ono to jde,“ přiznává Pich.

„Potřeba jsou především znalosti, kde zvířata najít, není to tak, že člověk všechna zvířata potká jen tak na procházce,“ říká Pich a dodává, že někdy má nafoceno či natočeno za 10 minut, jindy zase při čekání prosedí na místě celý den a odchází s prázdnou.

Co Lukáše na divočině za humny tak fascinuje a proč se ze všech sil snaží natočit a chránit ty, kterých si běžně při procházce možná ani nevšimneme? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio