Připravte si tři jednoduché marinády podle Apetýtu
Sezóna grilování je úspěšně zahájena, počasí i dlouhé červnové dny přejí večernímu vysedávání venku. V Apetýtu začneme tím, do čeho naložit maso – v jedné z následujících marinád by se maso mělo nechat uležet alespoň 24 hodin.
Připomeneme, že na vepřovou krkovici se hodí hořčice nebo med, naopak kuřecí maso naložte do jogurtu.
Nabízíme hned tři rychlé recepty:
Sladká medová marináda
- 100 ml světlého piva
- 100 ml sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 prolisované stroužky česneku
- větvička rozmarýnu
- lžička sladké papriky
Hořčičná pikantní marináda
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 prolisované stroužky česneku
- lžíce hořčice
- lžička sladké papriky
- pepř
- lžička soli
Jemná jogurtová marináda
- 1 bílý jogurt
- lžíce olivového oleje
- lžička mleté červené papriky
- hrst nasekaných lístků čerstvé bazalky
- polévková lžíce sójové omáčky
- špetka soli
Související
-
Zdražování zasahuje i do fenoménu grilování. Jaké maso nebo uzeniny zvolit?
Grilovat, nebo ne? To je kardinální otázka. Chuťové buňky chtějí, ale lékaři varovně zvedají prst – při grilování vznikají karcinogenní látky a o ty nikdo nestojí.
-
Dobroty z jahod a tipy pro grilování
Jahodový tartar, jahody se šlehačkou, osvěžující polévka a další inspirace pro využití prvního letního ovoce. K tomu upozornění na grilovací nešvary.
-
Focaccia s rozmarýnem se vám může hodit i při grilování
Rozmarýn je podle kořenáře Jaroslava Dobiáše nepostradatelný u většiny italských receptů. Také je součástí francouzské provensálské směsi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.