Připomínku velkých činů najdete v Muzeu Moravských bratří v Suchdole nad Odrou

5. leden 2016

Víte, kde je v současné době nejvíc věřících, kteří se hlásí k církvi Moravských bratří? Odpověď vás možná překvapí, jde o Tanzánii. Ovšem tak daleko za duchovními pokračovateli Komenského Jednoty bratrské putovat nemusíte. Stačí, když se zastavíte v Suchdole nad Odrou v Moravskoslezském kraji.

Z tohoto místa často odcházeli muži z církve Moravských bratří na misijní cesty do světa šířit křesťanství, mír a vzdělanost. Nezřídka se dostali do velmi exotických míst, kde získali na svou stranu domorodce třeba tím, že je naučili nové řemeslo nebo učili jejich děti.

Jen ze Suchdola nad Odrou pocházelo 61 misionářů. Což je opravdu světový unikát, na který jsou členové z historicko-vlastivědného spolku Moravian zvláště hrdí. S příběhy jednotlivých misionářů i celé církve se můžete seznámit v suchdolském Muzeu Moravských bratří.

Muzeum díky dvěma nadšencům

Pokud si myslíte, že je to příliš nudné a těžké téma, jste na omylu. Ujali se ho totiž dva nadšenci, pro které je odkaz Moravských bratří stále živý a zajímavý. Daniel Říčan a Zdeněk Valchář uvažovali o vybudování muzea už od 90. let minulého století, kdy do Suchdola přijížděli cizinci pátrat po odkazu svých předků či duchovních učitelů. Ptali se a chtěli také něco vidět.

I takto se kdysi pro víru muselo trpět

První expozice vznikla v roce 1992 v místním evangelickém kostele. Na chvíli získali prostor i v místním muzeu, ale už roku 2001 se muzeum stěhovalo do nově upraveného selského stavení v centru obce.

Zajímavostí je, že právě tady začíná Stezka exulantů. Vede až do saského Hernhutu, do kterého v minulosti odešlo ze Suchdola a okolí na pět set tajných evangelíků. Stezka je dlouhá 350 kilometrů a ti nejzdatnější ji zdolali za 11 dnů. O její obtížnosti se přesvědčili i nadšenci ze spolku Moravian na vlastní kůži v květnu 2000, kdy celou trasu sami absolvovali pěšky.

Kromě historických faktů se v Muzeu Moravských bratří dozvíte mimo jiné i to, proč Eskymáci považovali misionáře za půl muže, jak naučil řezník z Moravy uchovávat Hotentoty maso na horší časy, anebo že inspirací pro postavu Posledního Mohykána od Karla Maye byl také jeden z Moravských bratří přímo ze Suchdola nad Odrou.

Čtěte také

Spustit audio