Příběh „Synů hor“ přetrval celé století. Na jejich památku se 24. březen stal dnem Horské služby

24. březen 2022 09:42

U mohyly Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší v Krkonoších se dnes v 16 odpoledne opět sejdou horští záchranáři a členové klubu SKI Jilemnice, tentokrát i s protagonisty nového filmu „Poslední závod“. Vzpomenou příběh „Synů hor“ i poslání české Horské služby. My přidáváme vzácné svědectví rodiny Vrbatovy.

Čtěte také

Jsme hosty Miroslavy a Blahoslava Vrbatových. Po Vašíkovi Vrbatů toho mnoho nezůstalo, dožil se jen 27 let. Byl to vyučený domácí tkadlec? „Byla to rodina tkalců. „V Mříčné ještě pamatují tkalcovský stav, v té velké místnosti. Václav byl bratr mého dědečka Františka.

„Co víme, a můžeme to doložit, že jich bylo pět kluků, bratrů. Josef, Václav, Miroslav, František a Ladislav.
„Dopátrali jsme, že se všichni narodili v Kruhu, odkud pravděpodobně pocházela jejich maminka. A v Mříčné koupili domek, až byly děti na světě.

Na ozdobném kartonu je fotografie sokolská. Tam můžeme Václava najít. Byl nejvyšší, nejkudrnatější a nejhezčí. Ve filmu Synové hor hrál Václava Vrbatu herec Jiří Vala. A ta podoba byla docela šťastně zvolena.

„Určitě. Všichni muži z rodiny Vrbatů byli takoví horští chlapi, vysocí a ramenatí. Máme také fotografii, kde jsou všichni čtyři pozůstalí bratři u mohyly na Zlatém návrší.

„Tady jsou zapíchnuté hůlky od lyží, je možné, že to bylo fotografováno v březnu k nějakému výročí.

Čtěte také

„A tohle je jedna z nejsmutnějších fotografií. Snímek byl pořízen v márnici ve Vítkovicích než Václava pochovali.

A tady ještě boty do hor. Leží na takové běžné dřevěné lavici a je přikrytý prostěradlem. Jen tvář zakrytá není.

Václav Vrbata je pohřben na evangelickém hřbitově ve Mříčné. A o hrob se právě starají Miroslava a Bohuslav Vrbatovi. „Snažíme se, co nám síly stačí.

Odkaz přátelství a pomoci kamarádovi v nouzi je pořád živý a pořád platí. „Byl bych rád, aby se tak chovali lidé i v dnešní době, dodává Bohuslav Vrbata.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související