Při sportovním akrobatickém rock and rollu se děti učí tomu nejdůležitějšímu - důvěře

22. listopad 2018

Dnes to bude u nás v rozhlasovém studiu jednak o tanci, ale hodně také o akrobacii a sportu. Protože to vše do sebe zahrnuje sportovní rock and roll. A protože skvělé sportovní rock and rollové  tanečníky máme také v Náchodě.

Vítám Jana Dostála, trenéra Klubu akrobatického rock and rollu SK Náchod. A jsou tu také mladí tanečníci, Natálka Kubečková a Filip Valášek. Můžeme říct, kolik je vám let?
Filipovi je 11 a Natálce 10 let.

Honzo, představte nám váš taneční a sportovní oddíl? Založili jste jej v roce 2015.
Je to tak, ano je založen v roce 2015. Bylo to takové zajímavé. Každý říkal, že v Náchodě moc dětí, které by chtěly tančit není, tak jsem udělal nábor. Samozřejmě dětí tam přišlo dost, skoro 40. Takže to bylo vcelku úspěšné.

A vy jste také tancoval, jste tanečník?
Ano, tancoval jsem od svých 11 let. A vždy to byl jen akrobatický sportovní rock and roll.

Musí ji chytit, v tom je ta důvěra, jinak by to neklapalo. Nesmí nastat kolaps, aby se partnerka dotkla země dřív, než partnera.
Jan Dostál, trenér Klubu akrobatického rock and rollu SK Náchod

Proč ne klasické tance? Všichni teď koukáme každou sobotu na StarDance a tam vidíme nádhernou latinu i standardní tance.
Rock and roll je spíš o akrobacii v tom dospělém věku. Takže se to s latinou a standardními tanci moc nespojuje. Tam jde vyloženě o sportovní tanec.

Je to tedy hodně silový sport?
Je to silový sport, jde o zpevnění těla a další věci.

Zleva: Jan Dostál, Natálka Kubečková a Filip Valášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký je tedy rozdíl mezi klasickými tanci a tímto sportovním akrobatickým rock and rollem? Říkali jsme, že je to silový tanec, hodně je to asi i o posilovně. Jsou tam také nějaké typické kroky?
Samozřejmě, je tam daný základní krok jako asi v každém tanečním sportu, jako v každém tanci. A tady se jedná spíš o akrobacii, která je od kategorie juniorů a postupně se stává těžší věkem. Potom už to je o síle a o mrštnosti partnerky.

Co si máme představit pod tou akrobacií? Co všechno se u toho provádí?
Je to od nějakých náskoků do pasu u té lehčí kategorie, až potom dvojité salto, salta s vrutem a další prvky u nejtěžší kategorie.

Už 6 let tančí Samuel s Kačenkou, juniorští mistři republiky v latinskoamerických tancích

Kateřina Holzknechtová a Samuel Pavel ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes si budeme ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové povídat o tanci, protože našimi hosty jsou rovnou tři tanečníci a všichni z taneční školy TAK DANCE KROK Hradec Králové. 

Tedy vyhazování partnerky do vzduchu. Kde můžeme hledat kořeny tohoto tance? Protože když se řekne rock and roll, tak si každý představí krále rock and rollu Elvise Presleyho. Tak ten původ je v Americe?
Tohle Amerika úplně není. Teď byl popravdě první takový Světový pohár v Americe. To bylo pár týdnů zpátky, ale jinak to s tímto až tak mnoho společného nemá, s tou kulturní stránkou tady u nás v Čechách. Nejvíc klubů je samozřejmě v Praze a mohl bych jmenovat další po celé republice.

Je tedy oblíbený u nás v České republice sportovní akrobatický rock and roll?
Není to fotbal a hokej samozřejmě, ale je to vcelku oblíbený sport.

Vy jste Honzo tančil 13 let s vaší partnerkou. Určitě jste se pouštěli i do akrobatických záležitostí, chytil jste vždy partnerku, když jste ji vyhodil? Protože to je možná na tomto tanci to nejdůležitější, důvěra. Když partner hodí partnerku nad hlavu, že ji také chytí.
Musí ji chytit, v tom je ta důvěra, protože jinak by to neklapalo. Partner je tam od toho, aby ji házel a chytal. Nesmí nastat nějaký kolaps, který by dopustil, aby se partnerka dotkla země dřív, než partnera. Nikdy se mi nestalo, že bych partnerku nechytil.

Kolik lidí v Náchodě takto tancuje?
Co se týče dětí, tak je to nějakých 18 osob. Na začátku, jak jsem říkal, to bylo nějakých 36 dětí. Ale zregulovalo se to tím, že každý prostě na to není. Najdou se i takoví, kteří si to jen přišli zkusit. Tedy teď tam máme 18 dětí.

Dívčí formace Klubu akrobatického rock and rollu SK Náchod

Jak je to rozdělené? Jsou tam určitě nějaké výkonnostní kategorie.
Je to tak. Je to rozděleno od kategorie vyloženě dětí, tam je to do věku 10 let, to jsou hodně malé děti. Potom jsou žáci, ti jsou do 14 let. A pak už to jsou akrobatické kategorie junioři C, B, A. Áčková kategorie je ta nejakrobatičtější.

Náchodský pohár 2018

To už tedy ty děti od 14 let dělají tyto akrobatické prvky?
Tam už to záleží na postupových bodech, které dostávají při každých závodech. Bývá to spíš až od nějakých 17, 18 let.

Filipe a Natálko, jak dlouho spolu tančíte vy? Máte to spočítané?
Asi rok a půl.

Kdo vás přivedl k tanci a k akrobatickému rock and rollu? Vzpomeneš si, Natálko, kdo tě přivedl?
Mě dovedla mamka, protože jsem už od malička chodila na nějaký sport. Asi od čtyř let jsem chodila na krasobruslení, dělala jsem gymnastiku a všechno možné.

A Filipe, tebe k tomu tanci kdo přivedl?
Mě k tomu dovedla také mamka.

Taneční pár Natálka Kubečková a Filip Valášek

Od kolika let je, Honzo, dobré začít s tancem? Asi jako u všeho ostatního, čím dříve, tím lépe.
Samozřejmě. U těch dětí je nejlepší, aby si nejdříve zjistily, jak své tělo vůbec používat. To znamená nějakou všeobecnou průpravu cvičení u Sokolů a tak podobně. A tento rock and roll je vhodný od nějakých pěti, šesti let.

A potom už učíte děti oné důvěře, že si budou muset hodně věřit v tanečním páru.
Tam to je už přirozené. Nesmí to být nucené.

Také si ale musejí ti partneři hned padnout do oka už v tom dětském věku, ne?
Měli by, určitě ano.

Jak často se tomu pak musí věnovat, aby něco dokázali.
Aby byli dobří, musí mít minimálně dva tréninky týdně, které my máme. Ale jsou i takové páry, ty už jsou na mezinárodní úrovni, kde jsou opravdu tréninky čtyřikrát i pětkrát týdně. Také s víkendovým soustředěním.

Pár kategorie C (středně těžká akrobacie) Jiří Urbánek a Marcela Urbánková spolu s kolegy z Klubu akrobatického rock and rollu SK Náchod

Vy to určitě děláte tak, aby je to především bavilo. Pak ti nejlepší vydrží.
To je fakt.

Pochlubte se, což už jste od roku 2015, kdy byl taneční klub založen, získali za medaile a poháry?
Tam se o těch úspěších ještě nedá moc mluvit, protože tři roky v tomto sportu není žádný čas. Ale myslím si, že to jde dobrým směrem. I konkrétně pro mladý pár, který je tu dnes s námi, tak doufám, že to půjde jen k lepšímu.

Čtěte takéČeský svaz akrobatického rock and rollu

Kdo by tedy chtěl vidět na vlastní oči, jak tančíte, může přijít v sobotu 24. listopadu na soutěž Náchodský pohár 2018. Natálka správně poznamenala, když jsme si nemohli vzpomenout, kolikátého bude v sobotu, že za měsíc budou Vánoce. Natálko, těšíš se na Ježíška? Jak jinak. A určitě se těší i na sobotu, na ten soutěžní pohár. Tak co všechno uvidíme?
Rád všechny zájemce pozvu. Je to v Náchodě u bazénu v hale bývalé Rubeny. Můžete se těšit se na úřadující mistry republiky v kategorii B, budou tancovat ve vyšší kategorii A. Budou tam mistři republiky z loňského roku v té nejvyšší kategorii, v té nejakrobatičtější. Takže se bude určitě na co dívat.

Takže to nejlepší, co je vůbec možné u nás v tomto sportu vidět.
Přesně tak.

Zleva: Filip Valášek, Natálka Kubečková, Jakub Schmidt a Jan Dostál ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Držím palce, ať to v sobotu vyjde a třeba bude i nějaký pohár a medaile pro Natálku nebo Filipa. Ať k vám do klubu chodí co nejvíc nadšených dětí. A ať se to také odrazí v úspěších a v medailích.
Děkujeme moc. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související