Přečtěte si užitečné rady o chovu hadů

28. prosinec 2019

Had na vás nikdy nemrkne. A ani nemůže, i kdyby chtěl, jeho oční víčko je totiž zprůhlednělá část celkové pokožky, kterou had celoživotně v určitých intervalech svléká.

Had roste celý život – na rozdíl od své pokožky, kterou musí několikrát ročně svléknout. U mláďat je to proces častější, u dospělců k tomu dojde třeba jen dvakrát ročně. A chovatel musí mít na paměti, že had k tomu potřebuje určitou vlhkost v teráriu.

Ideální je vlhký mech nebo substrát a taky třeba nějaký kořen nebo drsný kámen, o který může had praskající kůži u hlavy zachytit a pak z ní postupně vyklouznout. V době svlékání se mu oči zakalí speciální tekutinou, takže špatně vidí a může být i útočnější, protože se cítí ohrožený.

Důležitá je i velikost terária, musíme počítat s tím, jak který druh hada roste. Ale nedoporučuje se pořídit hned rozměrné terárium, mládě se bude cítit lépe v menším prostředí. Také správná teplota je pro hada důležitá, rád se sice vyhřeje, ale taky má rád stinný koutek.

Zkrátka je to všechno trochu věda a vyplatí se nejdřív nastudovat odbornou literaturu a ještě nabrat rady od zkušenějšího chovatele.

Spustit audio