Pravý MEDOVNÍK

(recept zazněl v Apetýtu 19.října 2005)
Těsto: 100g másla, 2 velké lžíce medu, 250 g cukru, 1 malá lžička octa, 1velká lžíce sody, 2 vejce, 700 g mouky OO

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce! dáme máslo, med, cukr a vymícháme pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme až se na povrchu objeví pěna a směs se přemění do hnědé barvy, pak hned odstavíte. Po částečném, vychladnutí přidáme 700g mouky (tady je háček v receptu není jaké, jen, že má být jakostní, já to udělala půl na půl hla+polo).Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát ne teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme , až bude moc tenká a dáme ji péci. Jednu placku těsta si necháme na nastrouhání.

Krém: 200g másla, 1 konzerva Salka, nepovinné: vlašké ořechy, 100g koňaku.

Salko 3 hodiny vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny jsou důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a smícháme s máslem, mixérem. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta (může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem).

Recept Apetýtu