Pozor na laserové hračky. Můžou dětem vypálit zrak

9. květen 2016

Zatímco třeba šíp či pletací jehlici zabodnutou do oka dokáží dnes oční lékaři odstranit tak, že se oko bez následků zahojí, laserová pomůcka může člověka o zrak trvale připravit. A stačí jediná vteřina.

„Ještě před takovými dvaceti nebo třiceti lety bývaly nejčastější příčinou úrazů oka u dětí hra s lukem a šípem, dnes je to laser," potvrzuje primář očního oddělení Pardubické nemocnice Jan Novák.Podle něj, i když může úraz, při kterém šíp, vystřelená diabolka ze vzduchovky nebo například pletací jehlice vypadat dost děsivě, nemusí mít narozdíl od laseru pro náš zrak vůbec žádné negativní následky.

Oko vydrží mnoho, pokud máte štěstí

Oko je totiž uloženo v kostěném útvaru, tzv. orbitě, která je u člověka obrácena dopředu, což také znamená, že velmi dobře funguje i jako jakási past pro cizí předměty, které se k oku blíží. A tak, když se dostanou na okraj orbity, často sklouznou dovnitř a oko nepoškodí.

„Jestli dojde k poškození oka záleží na tom, jakým způsobem se takový cizí předmět dotkne očního bulbu. Oční bulbus je poměrně pevný, ale pochopitelně nevydrží všechno," říká primář očního oddělení Jan Novák a dodává: „Nevydrží určitě například výstřel z pistole, ale třeba pletací jehlice zabodnutá v oku, což vypadá samozřejmě děsivě, nemusí oko vůbec poškodit. Pokud například skončí v orbitě, bulbus jen pohmoždí a nedojde tam třeba ke krvácení či odchlípení sítnice, oko se může zcela zahojit a zrak zůstane nepoškozen."

Je ale samozřejmě důležité mít v případě takového úrazu dostatečné štěstí. Jiná situace je u zdánlivě zcela neškodných laserových hraček nebo ukazovátek. U nich je pak pro zdraví očí rozhodující, jakou mají energii.

Laserové ukazovátko jako nebezpečná zbraň

„Pokud rodiče kupují dětem laserové hračky, měli by vědět, jakou má ten laserový paprsek energii a mělo by být zajištěno, že, když se dítě podívá do toho emitoru, tedy přímo do laserového paprsku, nepoškodí mu to zrak," radí primář Jan Novák.

Je sice pravda, že dětské hračky jsou testovány snad na všechno, aby byly pro děti bezpečné, nemusí to ale být pravidlem. Stále se dozvídáme nové a nové informace o hračkách dovezených například z Číny, u kterých se odhalí, že jsou nebezpečné, nebo už dokonce způsobily dětem nějaké vážné zranění.

Laserový paprsek

Napříkald před nedávnem odhalené přívěsky na klíče ve tvaru sovy, které mají místo očí lasery takové intenzity, která může doslova vypálit zrak. Zvláště u dětí, jejichž oči jsou citlivější.

Ale nemusí jít jen o nelegálně prodávané hračky, velmi nebezpečné pro zrak mohou být třeba i pomůcky, které jsou u nás normálně povoleny. Třeba některá laserová ukazovátka.

„Co se týče těch běžných, u těch se asi nic nestane, ale některá laserová ukazovátka mají třeba i energii jednoho či dvou wattů, což už jsou reálné zbraně," říká primář očního oddělení Jan Novák a dodává: „U takových stačí jen vteřinový paprsek zamířený do oka a ten dokáže nevratně vypálit sítnici." Podle něj by si lidé buď takové vysokoenergetické laserové pomůcky neměli vůbec kupovat nebo při jejich používání dodržovat přísná bezpečnostní opatření. Včetně toho mít je na místě, kam se jejich děti rozhodně nemohou dostat.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.