Požár na Chomutovsku je pod kontrolou, hořela i zemědělská hala na Zlínsku

15. duben 2007

Hasiči dohašují lesní požár mezi Vejprty a Černým Potokem na Chomutovsku. S ohněm bojují v těžkou přístupném terénu už od včerejška. Dnes ráno se podařilo sedmi hasičským jednotkám dostat plameny pod kontrolu. Podle operačního důstojníka chomutovských hasičů vyhořelo pět hektarů lesa a dalších devět oheň zasáhl.

Práci hasičům ztěžoval od včerejška zejména špatně přístupný terén. "Požár je pod kontrolou k dalšímu šíření nedochází. Předpokládá se, že by se to během dnešního dne mohlo zlikvidovat v plném rozsahu," řekl Českému rozhlasu operační důstojník chomutovských hasičů Miroslav Matucha. Na místě dnes dopoledne zasahovalo sedm českých hasičských jednotek, včera jim pomáhali kolegové ze sousedního Německa a také vrtulník.

Také zlínští hasiči dnes ráno bojovali s dalším rozsáhlým požárem. Tentokrát hořela zemědělská hala ve Valašském Meziříčí - Podlesí. Oheň zničil celý objekt, několik strojů a tři stovky balíků slámy, které byly uvnitř objektu. Zásah komplikoval silný vítr a další balíky slámy, které byly volně uložené v areálu. Škoda se odhaduje na více než milion korun. Při náročném zásahu nebyl nikdo zraněn.

Jak uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček, příčiny požáru se zatím zjišťují: "Požár zjistil majitel objektu, který ráno přišel do areálu družstva. Z místa požáru se mu podařilo vyjet s jedním ze zemědělských strojů, další majetek už ale nezachránil. Sám také přivolal na pomoc hasiče a po celou dobu zásahu jim pomáhal. Hasiči se snažili především zabránit rozšíření požáru na vedlejší stoh balíků slámy na ploše u haly."

Hasiči kvůli teplému a suchému počasí v posledních dnech častěji vyjíždějí k požárům. Oheň o tomto víkendu zasáhl lesy na Chomutovsku, Mladoboleslavsku a Liberecku. Jen ve Zlínském kraji bojovali se šesti požáry. Viníky jsou podle hasičů nejčastěji kuřáci. Velká část požárů v přírodě totiž vzniká od odhozených nedopalků cigaret.

autoři: Věra Hotařová , tsch , mam
Spustit audio