Potulné kořeny Ruth Bondyové

18. červen 2023
Ruth Bondy

19. června uplyne rovných 100 let od narození česko-izraelské novinářky, spisovatelky a překladatelky Ruth Bondyové.

S Ruth Bondyovou jsem se seznámil, když jsem počátkem 90. let působil v Izraeli na naší právě otevřené ambasádě, a ze setkání s ní jsem se později těšil i v Praze. V té době bylo Ruth Bondyové přes 70 let a měla za sebou úctyhodnou práci jako oceňovaná izraelská novinářka, autorka literatury faktu, ale i překladatelka české literatury do hebrejštiny.

O tom všem i o cestě, kterou při tom prošla, dokázala hovořit působivě a zasvěceně. Vždy s neokázalou přesvědčivostí člověka vzdělaného, osobnosti velké zkušenosti a vnitřní síly.

Narodila se v Praze v rodině bankovního úředníka. Okupace jí neumožnila dokončit obchodní školu, v roce 1942 byla deportována do Terezína. Následně prošla Osvětimí a nucenými pracemi v Hamburku, svobody se dočkala na jaře 1945 v bergen-belsenském lágru. Z 25 členů rodiny byla mezi čtyřmi, kteří přežili. Svůj život pak spojila s Izraelem, kam v roce 1948 odjela s brigádou židovských dobrovolníků. Jak se později vyjádřila: „Neměla jsem žádné iluze. Při odjezdu do Izraele jsem si slíbila, že do Čech nepřijedu, dokud tu budou komunisté.“

V Izraeli k pro ni samozřejmé češtině, němčině a angličtině přidala Ruth Bondyová hebrejštinu a postupně pro izraelské čtenáře přeložila díla Jaroslava Haška, Karla Čapka, Jiřího Weila, nebo třeba i Bohumila Hrabala. Světové proslulosti pak dosáhla její dokumentární kniha o židovském představeném z terezínského ghetta Jakobu Edelsteinovi.

V době, kdy komunisté u nás už pozbyli svou ničivou moc, bylo toto svědectví o nacistické zvůli vydáno i česky. Tehdy Ruth Bondyová – dáma úctyhodného vystupování a podmanivého kulturního rozhledu – se vracela i do svého rodného města. Několik studií zde vydala o terezínském ghettu, vlastní zamyšlení pak shrnula v knihách, které již svými názvy Víc štěstí než rozumu či Drobné útěchy o ní leccos naznačily: jejím lehce ironickém odstupu od skutečnosti, ale i niterném pohroužení.  

Skutečným objevem pro české čtenáře se však staly čtyři knihy, které Ruth Bondyová počátkem tisíciletí věnovala českým a moravským Židům: zvláštnostem jejich řeči, jménům, kuchyni a konečně vztahu k Čechám. Za sebe mohu jen potvrdit: Není jiných knih, které by židovský život u nás představily ve stručnosti tak vtipně, a přitom autenticky zevnitř.

Ruth Bondyová zemřela v izraelském Ramat Ganu ve svých 94 letech 14. listopadu 2017. Poslední knížka, kterou vydala, se jmenovala Potulné kořeny. Její autorce vděčíme za to, že se spolu s ní můžeme česko-židovským světem toulat i my.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Související