Pomazánka z vajec a brambor
Slovácko, Uherskohradišťsko nebo Největší z Pierotů. To vše je spojeno se spisovatelem Františkem Kožíkem. A také s místem, na které vás zveme v dnešních apetýtových receptech.
Kulinářský tip nás totiž tentokrát vede do Hluku na Slovácku. Pocházel odtud otec Františka Kožíka a on sám se tímto místem často inspiroval. Konkrétně například v historickém románu Na dolinách svítá. Proslavil v něm Hluckou tvrz. V románu z ní udělal sídlo vymyšleného hrdiny hejtmana Šarovce. A tvrz není samozřejmě jediným místem, které v Hluku stojí za to navštívit. Pokud do Hluku zavítáte, vynechat byste určitě neměli například také Babí horu. Přírodní památkou byla vyhlášena v roce 1998. V oblasti se nacházejí chráněné ohrožené rostliny i živočichové.
A právě z Hluku pochází recept na výtečnou pomazánku z vařených vajec a brambor.
Budete potřebovat:
- 1 vařené vejce
- 1 malá vařená brambora
- 1 malá cibulka
- kysaná smetana
- sůl
- pepř
Postup:
- Vejce, bramboru i cibulku nastrouháme na jemném struhadle.
- Babičky dávaly jen kysanou smetanu, nahradit ji ale můžeme i majonézou.
- Vše smícháme a dochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.