Policisté, hasiči a záchranáři nacvičovali na Novomlýnských nádržích zásah při povodních

11. duben 2024 14:45

Záchranu tonoucích, ošetřování raněných nebo čerpání vody nacvičovali dnes hasiči, policisté a záchranáři na Novomlýnských nádržích u Pasohlávek. Má je to připravit na zásah v případě povodní. Spolupráci trénovaly jihomoravské záchranné složky taky s kolegy z jiných krajů a ze sousedních zemí.

Hasiči spolu s policisty a záchranáři trénují na Novomlýnských nádržích zásah při povodních

Jak účastníci nacvičovali záchranu lidí z vody? Měli připravených několik variant. Část tonoucích figurantů dostávali na břeh pomocí lodi nebo vodního skútru. Ale pro některé dokonce letěl vrtulník. Z něj seskočil hasič záchranář se záchrannými pomůckami včetně žlutých kruhů.

Hasiči také čerpali vodu nebo nainstalovali výbušniny na široký kmen stromu, který plul po hladině, a nechali ho explodovat. To je potřeba například v případě, kdy při povodních plovoucí kmeny zablokují hráze.

Záchranáři pracovali pouze na břehu. Měli připravená nosítka, ošetřovali pacienty, třídili je podle typu a závažnosti zranění a řešili, do jaké nemocnice by je posílali. Součástí dnešního cvičení bylo také koordinování dobrovolníků z krajského Dobrotýmu.

Hasiči spolu s policisty a záchranáři trénují na Novomlýnských nádržích zásah při povodních

Do cvičení se zapojily přibližně tři stovky lidí. V drtivé většině šlo o jihomoravské členy integrovaného záchranného systému, ale připojili se k nim i kolegové z jiných krajů. Přivezli třeba část speciální techniky všetně transportéru, který připomínal na souši tank, ale efektivně se plavil se spoustou lidí na palubě i po hladině. Kromě toho byli na místě i členové záchranného systému ze Slovenska a Rakouska.

autor: Alena Hesová
Spustit audio