Polévka z pečeného česneku a červené řepy

V dnešním Apetýtu přinášíme recept na polévku z pečeného česneku a červené řepy.

Budete potřebovat:

  • 2 stroužky neloupaného česneku
  • 500 g červené řepy
  • ½ cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 ml červeného vína (může být i bez)
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • zakysaná smetana
  • na ozdobení kousek pelyňku
  • alobal

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů.
  2. Z každého neloupaného stroužku česneku seřízneme vršek, aby se odkryla dužina.
  3. Společně s řepou zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu do měkka.
  4. Poté necháme vychladnout.
  5. Řepu oloupeme a nasekáme na drobno a oloupaný česnek prolisujeme.
  6. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na oleji.
  7. Poté přidáme česnek a řepu a chceme-li také víno.
  8. Vaříme asi 2 minuty a přidáme vývar, vaříme asi 30 minut.
  9. Necháme zchladnout a rozmixujeme do hladka.
  10. Osolíme, opepříme.
  11. Podáváme ozdobené kysanou smetanou a kouskem pelyňku.