Polévka šmigrustovka

Znáte slovo šmigrust? Pokud máte rodinu nebo nějaké příbuzné na Moravě, jako já, pak určitě víte, že tak se říká velikonoční pomlázce, mrskačce.

Šmigrust se říká na Znojemsku, ale i na severní Moravě – a všude tam se také vařívala polévka, které se říkalo podobně – šmigrustovka. Základem byl uzený vývar, a naši předkové prý pak do této polévky dávali všechno, co si vykoledovali, včetně vajíček natvrdo.

Ingredience
  • uzené maso 500 g (s kostí, např. krkovice)
  • 1 klobása
  • 1 cibule
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • vejce natvrdo (1 na osobu)
  • strouhaný křen
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř

Jak se vaří? Nejprve si připravíme vývar – do asi litru a půl vody vložíme půl kila uzeného, jednu pikantní klobásu a celou cibuli. Osolíme, přidáme čerstvě namletý pepř, přivedeme k varu a necháme tři čtvrtě hodiny probublávat. Pak vyndáme maso i klobásu, uzené nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a dáme stranou.

Do vývaru přidáme záklechtku s paprikou, tedy lžíci hladké mouky a lžičku mleté sladké papriky rozkvedlané v půl deci smetany. Vlijeme do vývaru, důkladně rozmícháme a necháme vařit do zhoustnutí alespoň čtvrt hodiny.

Když je hotová, odstavíme z plamene a přidáme poslední ingredience – jeden čerstvý žloutek, pokrájené maso i klobásu. Polévka se nalévá do talířů, kde už je předem v každém nachystaná hrst strouhaného křenu, vařená vajíčka natvrdo rozkrojená na čtvrtky a nakrájená jasní cibulka.

Už podle všech těchto ingrediencí je jasné, že bude mít ten správný říz.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.