Pokojové rostliny se v zimě nesmí hnojit. Je také dobré dát pozor na změny teplot a průvan

11. leden 2024

Příroda v zimě odpočívá. Stejné štěstí ale nemají rostliny, které si pěstujeme v našich domovech. Po pokojových květinách chceme, aby byly krásné po celý rok. Pravda je, že i ony si zaslouží trochu toho zimního spánku.

„Rozhodně nehnojte, necvičte s teplotami a snižte frekvenci zalévání,“ vyjmenovává hlavní zásady zimní péče o pokojové rostliny jihlavská květinářka Barbora Vachna Konečná. Na zalévání používá svůj prstíkový test. „Strčím prst do zeminy po druhý kloub. Zjistím, jak se mi ta zem lepí na prst,“ říká s tím, že když je prst suchý a čistý, je třeba zalít. Stačí to podle ní jednou týdně, ale tak, aby byla hlína prolitá. Na škodu není ani tak centimetr vody v misce. „Kolem rostliny udělá to potřebné mikroklima,“ dodává. V květináči tak nesmí být úplně sucho, ale ani bláto. Na přemokření jsou citlivé například voděnky.

Zima s sebou přináší i mnohem méně světla. Například fíkusy jsou na tuto změnu hodně citlivé. Přenášení kytek na světlejší místo ale květinářka také moc nedoporučuje. „Spíš si kytičky míň všímat, aby si odpočinula.“ Samozřejmě v zimě nějaký ten list spadne, zežloutne, zhnědne, a stonky se vytáhnou za světlem. Pokud nejde o nějakou chorobu, je to přirozené. Na jaře pak rostliny ocení seřezání, zkrácení. Poděkují tím, že nově obrazí a zahustí se. „Zvlášť voděnky bych sestříhala na deset centimetrů,“ dodává Barbora Vachna Konečná.

I v zimě potřebují pokojové rostliny, stejně jako lidé, čerstvý vzduch. Nesnáší ale průvan a teplotní šoky. „Větrám tak, aby studený vzduch nešel přímo na žádnou z rostlin. Třeba fialka může zmrznout během pár vteřin,“ říká květinářka. Ideální je tak před větráním květiny sundat z oken do závětří, a pak je zase vrátit. A ještě jedna rada na konec. Pokojové rostliny určitě ocení čisté listy bez prachu. Pokud je to možné, osprchujte je, postačí ale i otření listů vlhkým hadříkem.

Voděnku nesmíme přemokřit
Spustit audio