Pohotovosti v jihomoravských nemocnicích budou o svátcích fungovat, i přes výpovědi přesčasů některých lékařů

22. prosinec 2023 14:00

Za pár dní začínají vánoční svátky. Ordinace praktických lékařů a většiny zubařů proto následujících několik dní budou uzavřené. Pacienti kvůli tomu budou muset v případě zdravotních potíží zajít na pohotovost. Jihomoravské nemocnice potvrdily, že fungování pohotovostních služeb nijak neovlivní výpovědi z přesčasů, které k 1. prosinci podali někteří lékaři.

V Brně se v pohotovostní službě střídají obě fakultní nemocnice, do konce roku je na řadě svatoanenská. Tam bude v provozu pohotovost na oční ambulanci a ORL. Pro malé pacienty bude k dispozici brněnská Dětská nemocnice. A pokud jde o pohotovost praktického lékaře, ta bude nepřetržitě v Úrazové nemocnici. Na stejném místě bude přes svátky i zubní pohotovost – denně od 8 do 20 hodin.

Nemocnice ve zbytku kraje

Pohotovosti budou standardně třeba ve Vyškově, Břeclavi, ve Znojmě a Hodoníně. Například v Kyjově budou ordinovat na dětské, oční a stomatologické ambulanci. Zároveň ale všechny nemocnice v kraji prosí, aby pacienti zvážili, jestli je jejich zdravotní stav natolik vážný, aby museli přijít na pohotovost. Pokud nejde o akutní závažný stav, měli by s vyšetřením počkat na svého praktického lékaře a pohotovosti v nemocnicích nezahlcovat.

Kde si přes svátky nakoupit léky

Pohotovost by měla nepřetržitě fungovat v lékárně nedaleko brněnského hlavního nádraží, na rohu ulic Bašty a Masarykova. Lidé by si před Vánocemi měli hlavně vyzvednout léčivé přípravky, které pravidelně užívají.

Jakými volně prodejnými léky by si měli domácí lékárničku doplnit, radí mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová: „Základní léky – paracetamol, případně ibuprofen, také léky na zažívací a žaludeční potíže, na průjmová onemocnění. Je dobré mít v lékárničce nosní kapky či přípravky na kašel a test na covid.“

autor: Hana Novotná
Spustit audio