Podél Čertovy stěny i skrz historický kanál. Nový úsek Vltavské cyklostezky spojil Loučovice a Vyšší Brod

6. květen 2024 10:43

Cyklisté na jihu Čech můžou využívat novou cyklostezku. Ta vznikla jen kousek od vodní nádrže Lipno a vede kolem turisticky atraktivních míst, třeba podél Čertovy stěny. Novou část Vltavské cyklostezky slavnostně otevřeli v Loučovicích, odkud pět a půl kilometru dlouhá trasa vede až do Vyššího Brodu.

„Cyklostezka je perfektní, koukal jsem na ní už delší dobu. Přijel jsem se synem na Lipno, on tam má závody a já se jedu podívat po okolí. Jede se pěkně, ideální počasí,“ vypráví cyklista Robert, který dorazil až ze severních Čech.

Vůbec poprvé si nový úsek Vltavské cyklostezky vyzkoušela také Marie Líkařová z Hracholusk na Českobudějovicku, která se podobně jako další cyklisté chtěla zastavit u Čertovy stěny. „Krásné je to, nové, moc hezky se jezdí,“ chválí.

Nová cyklostezka spojuje Loučovice a Vyšší Brod na Českokrumlovsku

Právě poblíž Čertovy stěny je i největší zajímavost nové cyklostezky – část, která vede historickým kanálem. „Je to původní kanál, který vznikl na přelomu 19. a 20. století a vedl vltavské vody na významnou, velkou, v té době možná největší hydroelektrárnu ve střední Evropě, kterou zbudoval Ignác Spiro. Zásobovala elektřinou jak Vyšší Brod, tak Větřní i Český Krumlov,“ připomíná Jan Ungermann, který zajišťoval stavební dozor.

Stezka prochází přímo Loučovicemi. Podle starosty Jana Kubíka z hnutí ANO může pomoci nastartovat podnikání v této obci, ale i cestovní ruch. „Je to první z počinů, jak naši obec dostat na turistickou mapu Lipenska. Devadesát procent lidí zatím obec objede, poněvadž jsme za řekou, a vůbec neví, co se tu děje. Přitom i tady jsou podnikatelé a lidé, kteří mají rádi komunitní život. Otevírají se tu už i nové provozovny,“ říká.

Čtěte také

Výstavba nové cyklostezky mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem na Českokrumlovsku vyšla Jihočeský kraj na více než 90 milionů korun.

Podle hejtmana Martina Kuby z ODS je v plánu protáhnout Vltavskou cyklostezku až do Týna nad Vltavou. „Kraj přebírá projektovou přípravu, zaplatíme ji a jednáme se všemi obcemi, aby se to dostalo do jejich územních plánů. Čeká nás úsek v Krumlově a budeme pokračovat dál, chceme až do Týna nad Vltavou. Ono je to vždycky poměrně komplikované připravit tak, abyste byli v územním plánu dané obce a potom měli zpracovanou projektovou dokumentaci, takže nebudu slibovat konkrétní termíny, nicméně nejblíže je úsek v Krumlově,“ uvádí.

Stavba dalšího úseku Vltavské cyklostezky mezi Porákovým mostem a kempem v Českém Krumlově už začala.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související