Podcast natáčí jihlavská nemocnice i Vysoká škola polytechnická, Kraj Vysočina vlastní rozhlasový pořad přenášený přes internet zrušil

21. březen 2024 06:30

Popularita takzvaných podcastů, tedy rozhlasových pořadů přenášených přes internet, v Česku v posledních letech stoupá. Radnice a další veřejné instituce s nimi ale zatím začínají jen zvolna.

Jednotlivé díly podcastů institucí z Vysočiny zpravidla najdou maximálně stovky posluchačů, nejčastěji mezi zaměstnanci nebo studenty.

Vysoká škola polytechnická

„Mám možnost to editovat, tak nejsem ani nervózní z toho, že bych se přeřekl,“ směje se za mikrofonem laboratoře zpracování signálů multimédií Ondřej Vítů z jihlavské Polytechnické vysoké školy. Podcast začal nahrávat v období pandemie koronaviru. „Hledali jsme nové způsoby, jak zůstat v kontaktu se zaměstnanci a studenty a tohle se nám jevilo jako jedna z možností,“ vysvětluje. Ondřej Vítů hledá zaměstnance a studenty se zajímavými koníčky nebo se vztahem k aktuálním tématům.

Kraj Vysočina

Kraj Vysočina spustil svůj podcast také v období pandemie covidu. „Dali jsme možnost dvěma velice nadaným mladým lidem, kteří absolvovali žurnalistickou školu v Havlíčkově Brodě Davidu Vařílkovi a Kláře Zámkové. Během dvou let oslovili desítky respondentů,“ říká mluvčí kraje Jitka Svatošová. Před rokem vyšel poslední pořad. „ Když jsme si po dvou letech vyhodnotili, jak byly podcasty poslouchané, tak jsme zjistili, že bychom chtěli víc posluchačů,“ dodala.

Nemocnice Jihlava

Mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová bere podcast jako další způsob, jak udržovat kontakt ven, ale hlavně dovnitř. „Nedělám si iluze, že by ta poslechovost byla obrovská. Myslím si, že velkou část tvoří zaměstnanci, kteří by si chtěli poslechnout své kolegy a dozvědět se něco nového,“ říká.

autor: Daniel Zach
Spustit audio