Počet elektromobilů na českých silnicích postupně přibývá. Ve prospěch jim bude hrát technologický vývoj

2. únor 2024

Po českých silnicích jezdí nejvíce dieselových aut v celé Evropě. Podle Centra dopravního výzkumu to potvrzují i statistiky nově registrovaných vozidel. U těch českých mělo v loňském roce každé páté auto pod kapotou naftový motor.

Naopak v počtu registrací elektromobilů jsme na chvostu evropského žebříčku. Odpor k elektromobilitě mají na svědomí ceny vozů a také mýty například o jejich bezpečnosti.

„Máme detailní statistiky z dopravní nehodovosti v České republice, ve kterých  je od ledna 2023 i členění nehod po jednotlivých palivech. Takže můžu říct, že v loňském roce, když došlo k zahoření vozidla, tak ani v jednom případě se nejednalo o elektromobil,“ vysvětluje Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu.

Rozšíření elektromobilů do budoucna podle experta určitě pomůže i další vývoj technologií. Už nyní automobily slibují, že do několika let by některé modely mohly mít dojezd i přes tisíc kilometrů.

Padnout by brzy mohla i bariéra tvořená cenou elektroaut. „V letošním roce přijde na trh celá řada novinek, které už v té cenové relaci 20 až 25 000 euro plus bude. Dokonce se hovoří o tom, že jedno z těch aut se bude vyrábět i v Evropě,“ upřesňuje Kadula.

Jak je na tom v Česku dobíjecí infrastruktura? Jaké jsou plány jejího rozšiřování? Dozvíte se v rozhovoru!

Spustit audio

Související