Plzeň zvýší podíl ve Vědeckotechnickém parku

31. srpen 2005

Ze současných 50 na 95 procent zvýší město Plzeň svůj podíl v nedávno vytvořené akciové společnosti Vědeckotechnický park Plzeň (VTP). Její první valná hromada 23. září zároveň zvolí představenstvo a dozorčí radu. Šéfem parku na podporu pokrokových malých a středních firem se má stát Emil Chochole, vedoucí regionálního rozvoje Plzeňského kraje.

Jak uvedl plzeňský primátor Miroslav Kalous, radnice odkoupí akcie od krajského úřadu, který drží druhou polovinu podílu ve VTP se základním jměním šest milionů korun. Kraj si ponechá pět procent.

Stavba bude za 250 milionů korun včetně projektu. Plzeňští radní už rozhodli o tom, že z mimořádných příjmů letošního rozpočtu za první pololetí vyčlení 70 milionů korun na prvotní financování stavby a dalších deset milionů na provoz VTP. V polovině srpna dostal projekt 150 milionů korun dotací. Evropský fond regionálního rozvoje ho podpořil sumou 112,5 milionu korun, 37,5 milionu půjde ze státního rozpočtu. Podle primátora je smlouva s ministerstvem průmyslu před podpisem.

V laboratoři

První etapa VTP vznikne na okraji zóny Borská pole. Hlavní budova a tři poloprovozní objekty budou mít podlahovou plochu 5000 metrů čtverečních. Prostory si pronajmou inovační firmy, které si nemohou dovolit vlastní výzkum a vývoj. Zájem mají zejména zahraniční firmy, které jsou zvyklé na podobné vědecké parky. Budova bude sousedit s inkubátorem Podnikatelského a inovačního centra Plzeň (BIC), jehož 2500 m2 už je plně obsazeno. Nabídne ale firmám o řád vyšší kvalitu služeb.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio