Plošné testování na covid začne v Uherském Hradišti. Plánuje se do 14 dnů, uvedl ministr Prymula

17. říjen 2020 15:50, aktualizováno

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na Twitteru uvedl, že počítá se spuštěním plošného testování do čtrnácti dnů. První na řadu by podle něj mělo přijít Uherské Hradiště.

Detaily už podruhé v tomto týdnu řešil se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a praktických lékařů. Testy budou dobrovolné. Nevezme podle Prymuly další personální kapacity nemocnicím. Získat dost testů problém nebude, řekl na dotaz ČTK.

Podle Prymuly se počítá se stávajícími odběrovými centry, novými obsazenými mediky a dalšími studenty vysokých škol. "Přihlásili se i zubní lékaři a nabízejí svoji kapacitu," uvedl. Počítá také s praktickými lékaři.

Místní politici i zdravotníci jsou záměrem ministra překvapeni. Zatím ale nemají žádné konkrétní informace.

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) kritizoval, že město nemá o záměru ministerstva žádné informace. "Přečetli jsme si to z twitteru. Není to šťastné ve chvíli, kdy takovou informaci vypustí, aniž by řekl detaily, jak to celé má probíhat, kdo to bude zajišťovat," řekl Blaha.

"Lidé v okrese Uherské Hradiště si nezaslouží, aby byli jakýmisi pokusnými králíky v laboratoři pana ministra Prymuly," uvedl Blaha. Dodal, že osobně nemá nic proti otestování nějakého vzorku populace, pokud však má být testování plošné, ale zároveň dobrovolné, postrádá to podle něj logiku. "Lidé chtějí jasné informace, aby věděli, na čem jsou," uvedl.

Pokud by se podle dřívějšího vyjádření ministra celoplošné testování povedlo, získá Česko podle něj cenná data o šíření viru a podaří se nastavit výrazně cílenější systém karantény.

Do testování budou zapojeni praktičtí lékaři, nemocnice, aktuální odběrová místa a dále vzniknou speciální odběrová místa posílená o až 7000 studentů lékařských fakult a až o 10.000 studentů dalších vysokých škol. Systém podle něj funguje v Jižní Koreji, Lichtenštejnsku nebo Dánsku.

Na Uherskohradišťsku se nemoc covid-19 šíří nejrychleji, za posledních sedm dní zaznamenáno přibližně 616 nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel.

Spustit audio

Související