Plněná dýně Hokaidó

V apetýtových receptech vás zveme k tématu stravování a stolování v Číně. A to díky naší kolegyni Věře Hotařové. Chybět nebude samozřejmě ani recept, máme pro vás tip na plněnou dýni Hokaidó.

Budete potřebovat:

  • 1 dýně Hokaidó
  • rýže
  • rozinky
  • drcené oříšky
  • datle
  • jiné sušené ovoce, případně trocha medu

Postup:

  1. Odřízeneme vršek dýně, vydlabeme její vnitřek a naplníme rýží, kterou jsme přes noc namočili ve vodě (vodu z rýže před naplněním vylijeme).
  2. Rýže se před naplněním smíchá s rozinkami, drcenými oříšky, datlemi, případně i se sušeným ovocem nebo trochou medu, ale není to nutné.
  3. Zamícháme rýži s ingrediencemi a naplníme jí dýni.
  4. Přikryjeme odříznutým vrškem a dáme uvařit do páry, asi dvacet minut (využít můžeme vysoký hrnec s napařovací podložkou, který naplníme vodou a přikryjeme pokličkou, stejně jako u knedlíků).
  5. Servírujeme tak, že okolí dýně (bez vršku) paprskovitě nařízneme a slupku odklopíme do květu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.