Plněná dýně Hokaidó
V apetýtových receptech vás zveme k tématu stravování a stolování v Číně. A to díky naší kolegyni Věře Hotařové. Chybět nebude samozřejmě ani recept, máme pro vás tip na plněnou dýni Hokaidó.
Budete potřebovat:
- 1 dýně Hokaidó
- rýže
- rozinky
- drcené oříšky
- datle
- jiné sušené ovoce, případně trocha medu
Postup:
- Odřízeneme vršek dýně, vydlabeme její vnitřek a naplníme rýží, kterou jsme přes noc namočili ve vodě (vodu z rýže před naplněním vylijeme).
- Rýže se před naplněním smíchá s rozinkami, drcenými oříšky, datlemi, případně i se sušeným ovocem nebo trochou medu, ale není to nutné.
- Zamícháme rýži s ingrediencemi a naplníme jí dýni.
- Přikryjeme odříznutým vrškem a dáme uvařit do páry, asi dvacet minut (využít můžeme vysoký hrnec s napařovací podložkou, který naplníme vodou a přikryjeme pokličkou, stejně jako u knedlíků).
- Servírujeme tak, že okolí dýně (bez vršku) paprskovitě nařízneme a slupku odklopíme do květu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.