Píprlák
podle paní Mirkyjeden z vítězných receptů akce v Horušanech ze dne 6.10 2012
Suroviny 4 porce:
cca 1kg brambor
2 hrsti hrubé mouky
1 hrnek mléka
sůl
200 g másla
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Nejlepší je, když je uvaříme den předem. Potom je oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Doporučuji brambory nastrouhat na kuchyňském vále, lepší se nám bude s nimi pracovat. Nyní je osolíme, prosypeme moukou a lehce promícháme, lépe řečeno brambory se solí a moukou promneme, aby se neslepily a nevytvořily těsto. Bramborová hmota musí zůstat sypká. Potom tuto hmotu rozprostřeme asi ve dvoucentimetrové vrstvě do silně máslem vymazaného pekáče a dáme zapéct do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C. Jakmile pokrm začne zlátnout, pokropíme mlékem a opět zapékáme. Mléka nedáváme mnoho, aby nebyly brambory příliš mokré, opravdu stačí jeden malý hrnek mléka. Jakmile povrch brambor úplně zezlátne, pokropíme pokrm rozehřátým máslem, které necháme chvíli vsáknout a píprlák je hotový.
Poznámka: Je vhodné tento pokrm zapíjet mlékem nebo jak říkala paní Aulíková, u nich doma se píprlák podává s angreštovým kompotem.
Celková doba přípravy cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka