Pikantní směs s masem a zeleninou
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 400 g vepřového nebo kuřecího masa
- 50 g slaniny
- 1 lžíce oleje
- svazek jarní cibulky
- 2 barevné papriky
- 1 – 2 menší cukety
- 100 g naložených sušených rajčat (1 malá konzerva)
- harisa podle chuti a odolnosti strávníků (pasta nebo sypké koření)
- sůl
Postup:
Nejprve si očistíme a opláchneme zeleninu. Neoloupané cukety a papriky nakrájíme na kostičky, jarní cibulku, včetně natě, na silnější kolečka a z rajčat slijeme olej. Z masa připravíme nudličky o tloušťce 1/2 cm a dlouhé cca 3 cm . V pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm nakrájenou slaninu. Přidáme připravené maso, které prudce restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme jarní cibulku a opět krátce orestujeme. Nyní ke směsi přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme, promícháme, přiklopíme poklicí a na malém ohni krátce podusíme. Zelenina musí být jen změklá, měla by trochu křupat. Na závěr přidáme rajčata a harisu, které dáme jen takové množství, aby byl pokrm snesitelně pálivý. Prohřejeme a podáváme.
Doporučená příloha: kuskus, dušená rýže nebo chléb.
Celková doba přípravy cca 25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.