Pikantní drůbeží játra s fazolemi. Taková nostalgická vzpomínka na dětství

Když jsme byli malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s fazolemi. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství.

Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Suroviny:
400 g drůbežích jater 50 g uzeného špeku nebo olej 100 g cibule 120 g červené papriky 100 g pórku, 2 stroužky česneku 40 g rajského protlaku, 2 lžíce chilli omáčky, chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, mletý pepř, 240 g fazolí ve slaném nálevu

Postup:
Na drobně pokrájeném špeku nebo oleji osmažíme na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme očištěná, pokrájená, opepřená játra a dále smažíme.
Po osmažení játra přendáme a do výpeku nasypeme papriku a pórek, které osmažíme do zavadnutí. Pak vrátíme zpět játra, vše zamícháme, přidáme nasekaný česnek, chilli papričku, protlak.
Přidáme sójovou omáčku, chilli omáčku a pár lžic vývaru nebo vody a podusíme pod poklicí na mírném ohni, asi 5 minut.
Nakonec přisypeme scezené, propláchnuté fazole, které ve směsi prohřejeme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.