Pěstovat salát na zahradě je plýtvání energií. Mnohem lepší najdete na louce, říká bylinkářka

20. duben 2023

„Rukolu ze supermarketu bych si nekoupila. Nevíte, jak dlouho to putuje do Čech, čím se to konzervuje. Oroduju za obyčejnou pampelišku,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

„Pampeliška má také nahořklé listy, a když jsou mladé, ještě před rozkvětem, nebo když je najdete na stinném a vlhkém místě, tak jsou chuťově vynikající. Nahradí i čekanku. Pampeliška, to je sto chutí v jednom,“ říká bylinkářka.  

Místo polníčku sedmikráska

Další možností, jak si obohatit salát o zdravé zelené listy, je sedmikráska. Ta poslouží třeba jako alternativa k polníčku, což je podle Radky Svatošové další druh zeleniny, kterou zbytečně kupujeme.

Obyčejnou pampeliškou nahradíte i kedlubnu. Když vytáhnete celou rostlinu i s kořenem, odkrojíte kořen a listy, vznikne vám v podstatě malá kedlubna, která se dá konzumovat, a je velmi křehká a chutná.

Mezi oblíbené jarní kvítí patří sedmikrásky

„I zahradní petrželka je dobře nahraditelná. Vyzkoušejte kerblík z čeledi miříkovité, je to skutečně vynikající přírodní petrželka. Já ráda používám také popenec nebo mladé lístky krvavce. Smíchám všechno dohromady, posekám a od petrželky to nerozeznáte,“ míní bylinkářka.

Česneku je všude největší hojnost. A nejen toho medvědího. Na mnoha místech se objevuje česnek podivný. I jeho listy a květy mohou nahradit klasický česnek v kuchyni.

Bršlice kozí noha připomíná chutí mrkev a petržel. Jak ji poznáme? Co je na ní nejchutnější? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související