Pečené vepřové koleno na zelí
Poslední recept tohoto roku nabídla v Apetýtu posluchačům Marcela Antošová.
Potřebujeme:
1 ks vepřového kolena, 3 velké cibule, 1 středně velký česnek, půl hrsti soli, půl hrsti kmínu, 500 g kysaného zelí, 2 dcl vody
Postup:
Cibule nakrájíme na hrubo. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Nařízneme několikrát kolena z obou stran a do zářezů vsuneme plátky česneku. Kolena položíme do pekáčku na cibuli a posypeme solí, kmínem a zbytkem cibule a zbytkem česneku. Zalijeme 2 dcl vody a přiklopíme druhým pekáčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi hodinu a 40 minut.
Potom pekáček sundáme a pečeme dalších 40 minut. Potom pekáček vyndáme z trouby, kolena vyndáme ven a na dno pekáčku naložíme
vymačkané kysané zelí. Na zelí položíme kolena, ale otočíme je vzhůru nohama a bez přiklopení pečeme dalších 40 minut.
Podávejte s knedlíkem nebo vařenými brambory, ale také jen s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.