Pečené bramborové knedlíky ze Slovácka

Ve čtvrtečních apetýtových receptech listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. Kromě receptů v ní najdete také spoustu krajových názvů jídel. Dnes pro vás máme recept z Hluku na Erteplové pěry pečené, tedy na Bramborové pečené knedlíky ze Slovácka.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 30 g kvasnic
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sádla
  • 3-4 uvařené a nastrouhané brambory (o celkové hmotnosti 300-350 g)
  • sůl
  • povidla (na náplň)

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní malý dolík.
  2. V dolíku uděláme kvásek ze 2 malých lžiček cukru, z rozdrobených kvasnic a vlažného mléka.
  3. Až kvásek vzejde, přidáme lžíci rozpuštěného sádla, vejce, sůl a najemno nastrouhané uvařené brambory a mléko.
  4. Vypracujeme husté těsto a necháme chvíli kynout.
  5. Poté vyválíme z těsta plát, ze kterého krájíme pás.
  6. Pás plníme povidly a přehnutím okraje pásu uzavřeme povidla a okraje zatlačíme.
  7. Naplněný pás krájíme na 10 cm dlouhé díly.
  8. Klademe na vymazaný plech, necháme chvíli odpočinout, a pak pečeme na 170 stupňů Celsia.
  9. Během pečení potíráme rozpuštěným sádlem a upečené opět potřeme sádlem. 
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Související

  • Oškvarkové krajance ze Strážnice

    K času zabíjaček patří tradičně také dobře vypečené škvarky či oškvarky. A právě ty jsou součástí dnešního receptu.

  • Fašankové koblihy z Kozojídek

    Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.

  • Bramborové knedlíky ze Žítkové

    V apetýtových receptech vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Tentokrát jsme zvolili recept na bramborové knedlíky ze Žítkové.