Pečená husa à la Mendel

Ty nejlepší hrušky do následujícího receptu si Gregor Johann Mendel nechával sušené posílat z rodných Hynčic.

Chuť ovoce si chtěl přenést i do Brna, proto mu jeho synovci naroubovali ovocné stromy včetně hrušky a poslali na jižní Moravu.

V Apetýtu se s vámi podělíme o recept s názvem pečená husa à la Mendel.

Budete potřebovat:

  • husu o váze 2,5 až 3 kg
  • 5 malých cibulí
  • 1-2 dl bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 dl smetany
  • 1 lžíci mletého zázvoru
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • sušené hrušky
  • sůl

Postup:

  1. Omytou a očištěnou husu zevnitř i na povrchu osolíme, okořeníme zázvorem a nahrubo pomletým pepřem.
  2. Položíme na pekáč hřbetem vzhůru, přidáme cibule rozkrájené na polovinu a nové koření.
  3. Husu obložíme v jedné vrstvě po pekáči sušenými hruškami, podlijeme horkou vodou, zakryjeme a dáme péct při teplotě 200 stupňů zhruba 2 hodiny.
  4. Je nutno maso podlévat teplou vodou i výpekem, ve druhé polovině pečení obrátíme husu břichem nahoru a pečeme, až je ze všech stran měkká a zlatá.
  5. Přilijeme víno, K úplnému konci pečení nepodléváme a nezakrýváme, aby kůže zůstala křupavá.
  6. Šťávu na závěr přecedíme přes síto, zaprášíme moukou, přilijeme smetanu, rozmícháme a krátce povaříme.

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.