Páter David Horáček rád vzpomíná na období svého působení u koní

18. únor 2022

Pátera Davida Horáčka mnozí dobře znají z jeho působení jako duchovního správce farnosti na Svaté Hoře u Příbrami. Původně si ale svou životní cestu plánoval jinak. Než se stal duchovním pastýřem, chtěl se stát chovatelem koní, mezi nimiž vyrůstal. V roce 2004 se ale rozhodl odejít do kláštera redemptoristů na Svaté Hoře. Netušil, že se toto místo pro něj stane osudovým. Dnes slouží na Svaté Hoře bohoslužby a jako duchovní správce farnosti se věnuje všem příchozím poutníkům.

David Horáček vyrůstal ve Slatiňanech ve východních Čechách, místě, které je vyhlášené chovem Kladrubských černých koní. Do místního slavného hřebčína David za koňmi docházel už jako devítiletý chlapec. Už tehdy tušil, že mezi koňmi je jeho místo a přál si u koní zůstat.

Nejprve to bylo velké dobrodružství, ale postupně ho práce kolem zvířat více zajímala a naplňovala. Zajímalo ho také chovatelství a šlechtění koní. Tomu také přizpůsobil své vzdělání – Střední zemědělskou školu.

Práce kolem koní ho posunula dále i v duchovní oblasti

Už jako malý kluk se tak dostal do společnosti dospělých a díky domu dříve rozumově dospěl. Začal více uvažovat o smyslu života, i o tom, „co“ je nad námi. Ke koním chodila i jeho starší sestra a její přátelé, se kterými tak trávil více času.

Byla to právě Davidova sestra, která ho nasměrovala dále. Stala se věřící, nechala se pokřtít, a David pozoroval, jak moc se díky svému přesvědčení a vnímání světa začala měnit. K lepšímu. Především z hlediska povahy i názorů a postoji k životu. Takže i David začal docházet do křesťanského společenství do kláštera ve Slatiňanech a začal se připravovat ke křtu.

Na koně si denně vzpomene. Skutečné naplnění ale přinesla až duchovní služba

Ačkoliv jeho láska ke koním zůstala nezměněná, jeho duchovní potřeba ho nakonec přiměla k tomu, aby v roce 2004 vstoupil do kláštera redemptoristů na Svaté Hoře. Netušil, že se toto místo pro něj stane osudovým. Ve studiích pak pokračoval na Teologické fakultě Trnavské univerzity v Bratislavě a dnes slouží na Svaté Hoře bohoslužby a jako duchovní správce farnosti se věnuje všem příchozím poutníkům.

A jak je to dnes s jeho vztahem ke koním? Páter David Horáček upřímně přiznává, že si na koně denně vzpomene a občas mu chybí. Koně ho zformovali do života. Ale ví, že jeho cesta byla správná a ničeho nelituje. Dnes je denně v kontaktu s lidmi a duchovní služba ho zcela naplňuje.

Je navíc velmi rád, že jako duchovní pastýř působí právě na Svaté Hoře. Podle něj je Svatá Hora domov pro každého, kdo se tu cítí dobře a kdo sem připutuje. Pro příchozí svatohorský areál nabízí přesně to, čím má poutní místo být pro příchozí. S láskou obejme každého příchozího a dodá mu pocit domova.

Spustit audio

Související