Pátek: Fenomén Sokol

16. únor 2018

Chodili jste do Sokola? Jakou jste měli partu, a které sporty jste zkoušeli? Byli jste někdy na sokolském sletu? Navštěvujete sokolskou obec i v zahraničí? Jak u vás funguje Sokol dnes? Přeskočili jste z postu cvičenců na post trenéra? Co vám sokol dal kromě sportovního ducha? Máte podobný sportovní spolek, kde kromě fyzické kondice myslíte i na tu psychickou?

16. února roku 1862 založil Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner Tělocvičnou jednotu Pražskou, později nazvanou Pražská tělocvičná jednota Sokol. Členové spolku dbali nejen na pohyb, ale také na sjednocení národa a vybudování národní uvědomělosti.

Za 2. světové války a v 50. letech 20. století byl Sokol zrušen, po pádu komunismu došlo k znovuzaložení České obce sokolské. I dnes rozvíjí obec fyzickou zdatnost svých členů, také je vede k čestnému jednání, skromnosti nebo třeba lásce a úctě k rodné zemi.

Letos připravuje Česká obec sokolská XVI. všesokolský slet, a to při příležitosti stého výročí od vzniku samostatného Československého státu.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.