Pardubice získají od ministerstva obrany zdarma území Červeňáku

18. prosinec 2018 07:10

Pardubická radnice nejspíš dostane od armády pozemky bývalého vojenského cvičiště, tzv. Červeňáku. Město žádá o bezúplatný převod od roku 2011, ministerstvo obrany nejdřív chtělo za areál zaplatit. Teď už je situace jiná a pardubičtí radní mají na stole návrh smlouvy o bezúplatném převodu.

„Město získá kompletní území bývalého vojenského cvičiště na pravém břehu Chrudimky. Musíme respektovat průběh trasy jihovýchodního obchvatu, ve smlouvě jsme zavázáni převést tyto pozemky na Ředitelství silnic a dálnic zadarmo,“ říká náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Kácení v Červeňáku. Povodí Labe vyčistilo břehy Chrudimky od náletových dřevin

Břehy Chrudimky v této lokalitě od roku 1920 prakticky nikdo neudržoval

Neprostupná divočina na březích Chrudimky v pardubickém vojenském prostoru zvaném Červeňák je minulostí. Povodí Labe tam nechalo dřeviny vykácet a teď už tam procházející najdou jen hromady kmenů.

Podle slov náměstkyně se s propojkou počítá, ale nebude sloužit jako komunikace pro automobily. „Jak jsme deklarovali i před volbami, bude to komunikace pro pěší a pro cyklisty, maximálně pokud by se zdržovala ještě jednou výstavba jihovýchodního obchvatu, i když teď to na to nevypadá, tak pro pojezd integrovaného záchranného systému, ale určitě ne víc.“

V tuto chvíli je to zanedbaná, ale přírodní část města. Hodně lidí tam chodí venčit psy nebo na procházky a Dvořáčková potvrzuje, že by přírodní ráz měl být zachován: „Město nemá žádný stavební plán a přírodní ráz celé lokality by měl zůstat. Spolupracujeme v tomto případě s aktivisty a různými iniciativami, které se zabývají územím Červeňáku. Určitě tam nebudou žádná velká sportoviště nebo velké stavby.“ Červeňák by mohl patřit městu na jaře příštího roku.

Historie Červeňáku

Lokalita Červeňák získala svůj název podle červeného nátěru historického mostu přes Chrudimku, který byl postaven v roce 1911 v centru Pardubic. Když jeho kapacita přestala stačit, nahradil ho most nový a tento byl v roce 1937 převezen na současné místo. O několik let později tam vzniklo cvičiště pro výcvik železničního vojska. V posledních letech ale místo jen zarůstalo náletovými dřevinami.

Spustit audio

Související