Pardubice srovnají Bobra se zemí. Město plánuje demolici v lesoparku ještě letos

29. březen 2024 13:06

Bývalá restaurace Bobr v lesoparku na Dukle srovná město se zemí. Stavba je opuštěná a zchátralá a odborníci navrhli městu demolici. Původně zastupitelé zvažovali přestavět objekt na psí útulek, ale místní lidé byli proti. Nevyšel ani plán, že budovu opraví nějaký sportovní klub.

I místní lidé jsou spíš pro zbourání, i když na restauraci vzpomínají rádi. „Chodili jsme tam s partou na diskotéky a chodili jsme se tam bavit. Bylo to tam moc příjemné,“ říká paní Ivana, která bydlí na sídlišti Dukla asi 24 roků. Byť má na restauraci hezké vzpomínky, demolice jí v zásadě nevadí: „Teď je ten areál zpustošený, dělá tam ostudu a hyzdí lesopark, takže se těším, co tam vyroste nového.“

Ze sauny a restaurace je ruina

Budova je zcela opuštěná, má vysklená okna, pomalované zdi, uvnitř je úplně prázdná. „Je to smutný pohled na budovu, kde se vystřídala hromada sportovců, zábav a různých společenských akcí,“ potvrdil starosta 5. městského obvodu Jiří Rejda (ANO).

Kromě toho, že tam byla restaurace, tak tam bývala také sauna. Po nějaké době, když začala budova chátrat, o ni začaly projevovat zájem i dva sportovní kluby. Na konec tady měl být útulek pro zvířata, ale ze všeho sešlo.

Bývalá restaurace U Bobra v pardubickém lesoparku je určená k demolici

„Problém je, že uprostřed lesoparku je kulatý pozemek, který není součástí lesoparku. Tenkrát to vlastnil sportovní klub. Aby mohla dopadnout revitalizace tohoto lesoparku jako takového, bylo potřeba část pozemku převést do majetku města, což se stalo. Pak se jednalo i o převodu této nemovitosti, ale když odcházel poslední nájemce, tak s sebou vzal trubky, topení a všechno ostatní. Od té doby začala budova chátrat. Zájemců byla spousta, byly to nejen sportovní kluby, ale mělo tu být něco ve stylu ekocentra, psí hotel, fotoateliér, ale všechno skončilo na příjezdové a přístupové cestě,“ doplnil Rejda.

Problematický příjezd

Podle něj je největší problém, že příjezdová cesta je podél základní školy, kde je omezený vjezd jenom na speciální povolení. Zásobování atd. by tam nemělo klasický přístup. Toto bude do určité míry komplikace i při demolici. „Demoliční firma bude muset všechno uvést do původního stavu. Vzhledem k tomu, že je to mlatová cesta, tak musí zůstat mlatovou cestou,“ dodal Jiří Rejda.

Starosta Rejda má také obavu, že v místě budou ekologické zátěže: „Máme z toho strach, že to tady bude. Je to budova, která byla stavěna v Akci Z, což znamená, že si ji občani postavili v minulosti sami. Myslím si, že tam bude dost ekologické zátěže.“

Po budově zbyde v lesoparku poměrně rozsáhlý prostor, který by měl sloužit lidem. „Chtěli jsme tady udělat klidnou a relaxační zónu pro občany našeho městského obvodu a pro občany Pardubic,“ říká Rejda.

Demolice restaurace Bobr by měla začít ještě letos. Odhady na práce se pohybují okolo 12 milionů korun.

Spustit audio

Související