Pardubice ovládne hudba i divadlo. Fanfáry na Zelené bráně odstartují Zrcadlo umění

12. červen 2023

Tři dny plné hudby, divadla, workshopů, zábavy a dalších rozličných uměleckých žánrů. To všechno nabídne 22. ročník festivalu Zrcadlo umění, který vypukne tento týden ve středu.

„Je tam veliký žánrový záběr a celá akce je koncipována na tři dny, kdy první den je zaměřený na děti mateřských škol a prvostupňové, druhý den se zaměřuje na druhostupňové děti a střední školy a třetí je pro seniory a širokou veřejnost. Ale samozřejmě během třech dní může přijít každý, tomu program odpovídá,“ říká pořadatel Miloš Adamů.

O hudební složku se letos postarají umělci mnoha žánrů. Tradičně nebude chybět swingový a jazzový orchestr JK Band, který potěší zájemce hned první den festivalu. Milovníkům klasiky udělá radost Večer krásných smyčců v kulturním domě Hronovická. Chybět nebude ani folk-rock v podání formace Sinusoida, nebo tahák programu eNDee.

Křest prvního CD kapely eNDee v klubu Žlutý pes v Pardubicích

Kdo dává přednost divadlu, ten může navštívit veselou show známé party improvizátorů Paleťáci. Elektrotechnická průmyslovka zase přichystala loutkové představení, Exil nabídne Lajku a divadelní spolek HRRR vsadil na Cimrmanovo Dobytí severního pólu.

Holandsko v Pardubicích

Letos si Pardubice připomenou třicetileté partnerství s holandským Doetinchemem, pořadatelé proto přichystali řadu workshopů v holandském duchu. Univerzita Pardubice zaujme vědecko-technickým jarmarkem a svůj podíl na programu budou mít také DDM Alfa, BESIP a další.

Kompletní program festivalu Zrcadlo umění, kterým město ožije od středy 14. června do pátku 16. června, včetně bohatého doprovodného programu najedou zájemci na internetových stránkách zrcadloumeni.eu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.