Pardubice opraví a rozšíří basketbalovou halu na Dukle

23. duben 2024 10:34

Oprava a dostavba basketbalové haly na pardubickém sídlišti Dukla by mohla začít už letos, záměr schválilo zastupitelstvo. Jde vlastně o první etapu velkého projektu Dukla sportovní, který radnice připravuje od roku 2015, už tehdy se mluvilo o víc než miliardové investici. To se nakonec ukázalo jako nereálné, takže město projekt rozdělilo do etap.

Stávající hala je ve velmi špatném technickém stavu, navíc chybí tělocvičny pro sálové sporty. Proto je součástí projektu zdvojnásobení tréninkových ploch. To umožní změna vnitřního uspořádání haly.

„Zdvojnásobujeme tréninkovou kapacitu v hale tím, že stará tribuna bude odstraněna. Udělá se tam výsuvný systém, který známe z haly dašické a v tu chvíli tam dostáváme dva tréninkové kurty na šířku s oddělovací stěnou, jak to funguje ve vrcholových centrech mládeže po celé Evropě,“ říká náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice).

Vizualizace rozšířené a zrekonstruované basketbalové haly v Pardubicích na Dukle

V prvním patře bude vstupní hala s recepcí, kde také bude nové schodiště. Tento prostor by měl být propojený se zázemím, jako jsou šatny na východní straně, posilovna a provoz balneoterapie fyzio na jižní straně. V centrální části bude basketbalové hřiště s výsuvnými tribunami pro diváky s kapacitou 400 míst.

Čtěte také

Ve druhém patře se počítá s hotelem pro sportovce s kapacitou 12 lůžek a administrativním zázemím. V projektu nechybí ani galerie pro návštěvníky se sociálním zařízením a bufetem a budova má být nízkoenergetická, na střeše budou solární panely. Město chce také zvýšit počet parkovacích míst v ulici V Ráji.

Pro basketbal i školy

Halu nebude využívat pouze basketbalový klub, který tam bude hlavním nájemcem. Bude určená i pro školy a jak zdůraznil náměstek Jakub Rychtecký, bude také bezbariérová: „Počítáme s tím, že do budoucna by to mohli využívat hendikepovaní basketbalisté. Počítáme tam v části posilovny s působením klubu atletiky bez bariér. V harmonogramu se počítá, že bude nadále tělocvičny využívat i základní škola Josefa Ressla, která tam dochází, nebo sportovní gymnázium.“

Práce mají stát okolo 164 milionů korun. Radnice už nechtěla čekat na státní dotace, tak potřebou částku v rozpočtu má. I tak se ale město pokusí získat příspěvek z Národní sportovní agentury, mohlo by jít asi o 30 milionů korun, ale šance moc vysoká není. Vzhledem k tomu, že záměr schválilo v pondělí zastupitelstvo města, mohly by práce začít ještě letos a práce by měly začít letos a trvat 17 měsíců.

Spustit audio

Související